ÖB Sverker Göransson är skeptisk till om Ryssland omtalande anfallsövning verkligen ägt rum så som återgivet i den amerikanska rapporten. (ARKIVBILD) Foto: TT

ÖB tvivlar på rysk Gotlandsövning

Uppdaterad
Publicerad

I en stor övning med runt 33 000 soldater ska Ryssland ha övat på att inta bland annat Gotland, enligt en amerikansk rapport. Men ÖB Sverker Göranson tvivlar på uppgifterna.

Under en övning i mars ska de ryska soldaterna ha tränat på ett övertagande av Gotland, Åland, Bornholm och norra delen av Norge, enligt rapporten från amerikanska Center for European Policy Analysis.

Men vid ett seminarium i Almedalen ifrågasätter ÖB uppgifterna.

– Visa mig en vetenskaplig grund, säger Sverker Göranson enligt Expressen.

ÖB är osäker på om övningen ägt rum.

– Det kan jag inte svara på. Däremot har jag precis som andra läst om rapporten som är författad. Det jag ställde frågan är på vilken grund rapporten är skriven, säger Sverker Göranson enligt tidningen.

Peter Mattsson, forskare vid Försvarshögskolan, menar att det finns skäl att tvivla på att övningen riktats mot Gotland.

– Det kan vara en slutsats som dragits för att de har haft landstigningsövningar. Vilka landstigningsområden finns här? Jo, Baltikum och öarna. Då drar man slutsatsen att man övat mot de målen. Man vill påverka, få upp stämningen. Det är ingen objektiv rapport, säger Peter Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.