• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

”Detta handlar om ifall vi är ett folk som sparkar hoppfulla unga strävande ut ur Amerika, eller om vi behandlar dem på det sätt som vi skulle vilja att våra egna barn ska behandlas,” skirver USA:s tidigare president Barack Obama. Foto: TT

Obama: ”Fråga om grundläggande anständighet”

Uppdaterad
Publicerad

I en ovanlig reaktion för en före detta president går Barack Obama till storms mot president Donald Trumps beslut att skrota migrationsprogrammet Daca.

”I sista hand är det här en fråga om grundläggande anständighet”, skriver Obama i ett uttalande.

Daca skapades av Obama 2012 och ger migranter som kom till USA före sin 16:e födelsedag möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt. Det omfattar i nuläget nära 800.000 unga.

Obama: ”Grymt” av Trump-regeringen

När nu Trump ska upphäva Daca reagerar Obama starkt. I ett långt inlägg på sin Facebook-sida skriver att programmet handlar om människor som växt upp i USA, som gått i landets skolor, som startar sina karriärer – ”patrioter som svurit trohet till vår flagga”, skriver han.

LÄS MER: Bekräftat: USA skrotar migrantprogram

Han kallar också beslutet för ”grymt” och anser att det motverkar landets intressen.

”De har inte gjort något fel”

USA har stor nytta av drivna, talangfulla och patriotiska ungdomar men nu faller en skugga över dem, skriver Obama.

”Att ge sig på dessa unga människor är fel – för de har inte gjort något fel”.

Menar att det är en moralisk fråga

Och det finns, skriver Obama, inga juridiska behov av att fatta det beslut Trump fattat. Det är i grund och botten ett politiskt beslut rörande en moralisk fråga, skriver Obama.

LÄS MER: ”Vi vill ha kvar Daca och visar att vi är papperslösa och orädda”

”Detta handlar om ifall vi är ett folk som sparkar hoppfulla unga strävande ut ur Amerika, eller om vi behandlar dem på det sätt som vi skulle vilja att våra egna barn ska behandlas”.

BAKGRUND: USA:S PAPPERSLÖSA

Uppskattningsvis 11,3 miljoner papperslösa, troligen många fler, lever i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala. Många har dåligt betalda arbeten inom jordbruk och service och många uppges ha flytt från gäng- och knarkrelaterat våld.

Programmet Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) skapades genom en presidentorder av Barack Obama 2012. Papperslösa som kom till USA som barn kan via Daca få skydd från deportering och arbetstillstånd under en tvåårsperiod i taget. Programmet har hittills godkänt drygt 787 000 unga, men 1,9 miljoner migranter beräknas kunna ansöka.

Invandring och nationell säkerhet var profilfrågor för Donald Trump i valrörelsen. Han lovade bland annat att bygga en gränsmur mot Mexiko, utvisa kriminella papperslösa och riva upp Daca.

Expresident Barack Obama lovade upprepade gånger att införa ett nytt invandringssystem, men lyckades aldrig få ett lagförslag genom den polariserade kongressen. En allmän uppfattning är att en sådan lag bör innehålla både stärkning av USA:s gränser och en väg till medborgarskap för åtminstone vissa grupper av papperslösa.

Källor: Opinionsinstitutet Pew, USA Today

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.