”Obama har åtalat fler visselblåsare än alla tidigare amerikanska presidenter”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s tidigare president Barack Obama har åtalat fler visselblåsare under sina åtta år som amerikansk president än alla tidigare amerikanska presidenter. Det säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser i Sverige i SVT:s Morgonstudion.

Det är en bekymrad ordförande för organisationen Reportrar utan gränser i Sverige (RUG) som kommenterar den senaste undersökningen om pressfrihet i världen.

Han konstaterar att utvecklingen försämrats mest i Europa, men pekar även på stora brister i USA, bland annat hur den tidigare presidenten Barack Obama hanterat så kallade visselblåsare.

– Om man tittar på visselblåsare, så åtalade Obama fler visselblåsare under sina åtta år som amerikansk president än alla tidigare amerikanska presidenter gjort i landets historia, säger Jonathan Lundqvist i SVT:s Morgonstudion.

Känd visselblåsare

En visselblåsare är en person som läcker information – ofta till massmedia för att avslöja att det förekommer oegentligheter inom personens organisation.

En känd visselblåsare är Chelsea Manning som läckte hemlig militär information 2010 om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan. Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse för spioneri, men frigavs i förtid 2017.

Sämst utveckling i Europa

Jonathan Lundqvist är mycket tydlig med att pressfriheten försämrats mest i Europa. Det handlar främst om situationen i Slovakien, Tjeckien, Malta och Serbien.

– Man har presidenter och premiärministrar som öppet hatar och hotar journalister, och som sprider och lägger en sorts grund för just den typ av journalistmord vi har sett i Slovakien och Malta de senaste månaderna. Det är en otroligt oroväckande utveckling, säger RUG:s ordförande Ludqvist.

Nordkorea värst – ljuspunkt i Syd

Pressfriheten är allra sämst i diktaturen Nordkorea, konstaterar den internationella organisationen Reportrar utan gränser. Men det finns ljuspunkter som i grannlandet Sydkorea som klättrat upp på listan.

– Vi måste stärka självförtroendet varför press- och yttrandefrihet är bra för samhällen. Sydkorea har ökat 20 platser i vår undersökning eftersom man arbetat mycket metodiskt för att öka pressfriheten i landet, säger Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.