USA:s president Barack Obama och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll presskonferens. Foto: Scanpix.

Obama: ”Evig” vänskap med Israel

Uppdaterad
Publicerad

President Barack Obamas besök kunde inte ha börjat bättre för Israel. Idel solsken och amerikanska löften om ”evig” vänskap redan på flygplatsen.

Det tre dagar långa besöket har högt symbolvärde, men förväntningarna har varit låga. Obama kom utan något nytt fredsinitiativ i bagaget, och allt fokus är på hur det upplevda iranska kärnvapenhotet ska mötas.

Det har rått sämsta möjliga personkemi mellan Obama och Benjamin Netanyahu inför besöket. Obama har i privata kommentarer betecknat Netanyahu som en person omöjlig att samarbeta med, medan Netanyahu öppet stödde Obamas huvudrival i fjolårets presidentvalskampanj, republikanen Mitt Romney.

Obama på besök i Israel och Palestina

Avspänt

Av detta syntes intet under onsdagens välkomstceremoni med inledande kramkalas, som tydligt var utformad för att visa på orubbligheten i den politiska och militära alliansen mellan USA och Israel. Israeliska medier spred snabbt bilder på de båda ledarna avspänt småpratande med kavajerna över axeln.

– Detta är ett historiskt besök nu när samarbetet och alliansen mellan våra länder är viktigare än någonsin, sade Netanyahu.

– Shalom, sade Obama på hebreiska innan han slog fast att vänskapen med Israel är ”evig”. Men han påminde också om fredsfrågan, även om palestinierna inte nämndes i direkta ordalag.

Järnkupolen

– Vi kommer aldrig ge upp visionen om ett Israel som lever i fred med sina grannar, slog Obama fast.

Knappt hade Obama avslutat sitt första tal på israelisk mark förrän han fördes iväg till ett batteri med det mycket omtalade och av USA finansierade robotförsvaret Järnkupolen. Systemet lyckades med hög precision skjuta ner de flesta raketer som i november regnade över Israel under den veckolånga konflikten med väpnade grupper i Gazaremsan.

Fredsfrågan och palestinierna är dock inte helt bortglömda. Obama, som under onsdagskvällen hade enskilda överläggningar med Netanyahu, håller separata samtal med den palestinske presidenten Mahmud Abbas i Ramallah under torsdagen.

Artigheter på presskonferens

På en gemensam presskonferens på kvällen fortsatte utbytet av artighetsfraser. Netanyahu sade sig uppskatta att USA har förbundit sig till att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen genom diplomati och sanktioner.

Men han tillade att dessa medel inte har stoppat Irans kärnvapenplaner. Enligt Netanyahu är hot om militärt ingripande det enda som biter på Iran.

Obama sade att det fortfarande finns tid för att på diplomatisk väg lösa den iranska kärnenergifrågan, men att samtliga alternativ ligger på bordet. Han sade att USA tillsammans med det internationella samfundet ska fortsätta att öka pressen på Iran och lovade att konsultationerna med Israel i frågan också ska fortsätta.

Fakta: USA och Israel

  • USA och Israel har en nära och stark relation som går många år tillbaka i tiden. USA stödde bildandet av Israel 1948 och har stöttat Israel ekonomiskt och militärt under alla år sedan dess.
  • Israel får stort ekonomiskt stöd från USA. Länderna har ett omfattande militärt underrättelseutbyte. USA brukar ofta använda sitt veto i FN:s säkerhetsråd till förmån för Israel.
  • Proisraeliska lobbygrupper har stort inflytande i amerikansk politik. Stödet för Israel är stort både bland republikaner och demokrater. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Obama på besök i Israel och Palestina

Mer i ämnet