President Obama lägger ner blommor till minne av offren på gayklubben Pulse. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Obama kräver skärpta vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen anlände USA:s president, Barack Obama, till Orlando i Florida. Hans budskap var tydligt: skärpta vapenlagar. – Om vi inte agerar kommer vi att fortsätta att se massaker som denna, eftersom vi gör ett aktivt val att fortsätta att låta dem ske, sade han.

Syftet med besöket var att träffa släkt till offer, och överlevande, från dödsskjutningen på gayklubben Pulse.

– Presidenten kommer att stötta medborgarna i Orlando under den här tuffa tiden, under vägen till återhämtning, säger Eric Schultz, talesman för Vita huset.

Tröstade offrens anhöriga

Barack Obama tog återigen upp vapenlagarna i USA.

– Tyvärr, gör vår politik det så enkelt som möjligt för en terrorist, eller en störd person som den vid skjutningen i Aurora och Newtown, att köpa oerhört kraftfulla vapen, lagligt.

Han fortsatte genom att berätta vad släkt till offren hade sagt till honom.

– I dag, återigen, har jag hållit om och kramat sörjande familjemedlemmar och föräldrar medan de frågar ”varför fortsätter detta att hända?”. De bad att vi gör mer för att få stopp på blodbadet. De bryr sig inte om politiken. Det gör inte jag heller.

Vicepresidenten var med

När Obama anlände till Orlando möttes han av Orlandos borgmästare Buddy Dryer, som gav honom en svart t-shirt med ett regnbågsfärgat hjärta och texten #OrlandoUnited.

Vicepresident Joe Biden var på plats tillsammans med presidenten i Orlando där de två bland annat framförde sitt tack till representanter för de lokala myndigheterna. Även kongressledamöter från båda partierna kom i dag till Orlando.

Efter mötet med överlevande och släkt till offren sade Barack Obama att om USA inte agerar för att kontrollera vapenvåldet och hemodlad terrorism, kommer massakrerna att fortsätta.

”Terrorbrott och hatbrott”

Tv-kanalen CNN betecknar masskjutningen i Orlando som unik. Det är den värsta i USA:s historia räknat i antalet döda. Dessutom har mördaren kopplingar till internationell terrorism, skriver CNN.

– Även om utredningen ännu är i ett tidigt skede så vet vi tillräckligt för att säga att detta var ett terrorbrott och ett hatbrott, sade Obama tidigare i veckan.

Dock sa presidenten då inte uttryckligen att Omar Mateen hade kopplingar till internationella terroristorganisationer.

Enligt CNN har Obama under sin tid som president åkt till minst nio platser där masskjutningar inträffat för att möta anhöriga till offren.

Under förra året inträffade 372 masskjutningar i USA, enligt organisationen Gun Violence Archive. I dessa dödades 475 personer, medan ytterligare 1 870 skadades. Hittills i år har 132 mass-skjutningar inträffat.

Sammanlagt har över 5.800 personer dödats i vapenrelaterade dödsfall under 2016.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet