USA:s president Barack Obama talar i kväll i  Dallas under en minneshögtid för de fem polismän som dödades i staden förra veckan Foto: TT

Obama manar till enighet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama talade i kväll i Dallas under en minneshögtid för de fem polismän som dödades i staden förra veckan. Och i sitt tal uppmanade Obama amerikanerna att inte ge upp efer den senaste tidens oroligheter och protester mot polisvåld. – Attacken i Dallas visade de djupaste förkastningslinjerna av vår demokrati, sa den amerikanske presidenten i sitt tal.

Minneshögtiden i Dalllas hölls för att hedra minnet av de fem poliser som sköts ihjäl av Micah Johnson under en demonstration som arrangerats i staden mot polisens våld mot minoritetsgrupper. Även USA:s tidigare president George W Bush var med under minneshögtiden.

Demonstrationen hölls efter att två svarta män skjutits ihjäl av polisen i Baton Rouge i Louisiana och i St Paul i Minnesota.

Polismorden i Dallas

Hedrade döda poliser

Barack Obama inledde sitt tal under minneshögtiden med att uppmana de samlade till att hedra de döda poliserna.

-– Vi är här för att hedra minnet och förlusten av fem poliser. Vi ska be för de skadade och försöka hitta en mening i vår sorg.

Den amerikanske presidenten fortsatte sitt tal med att säga att dådet i Dallas visat hur sårbar demokratin i landet är, men förnekade även att USA är ett kluvet land.

– Attacken i Dallas visade de djupaste förkastningslinjerna av vår demokrati.

”Förstår amerikaner”

Den amerikanske presidenten uttryckte därefter sin förståelse för att många amerikaner känner sig uppgivna efter den senaste tidens händelser.

– Vi undrar om rasklyftorna kan överbryggas. Vi kan se att ståndpunkter hårdnar och saker kan bli värre. Jag förstår hur amerikaner känner.

Men Barack Obama underströk att också att USA kan klara situationen och nämnde bland annat det faktum att Dallas polischef och borgmästare, en svart man och en vit man, har jobbat tillsammans.

– Jag är här för att säga att vi måste ta avstånd från denna förtvivlan. Jag är här för att säga att vi inte är ett så kluvet land som vi tror. Och jag vet att vi kan klara det efter det jag själv har upplevt.

Vill se politisk enighet

Obamas besök i Dallas handlar främst om att hedra dödsoffren, men ses av många även som en markering på att ett samarbete mellan de politiska blocken i USA krävs för att se till att våldet inte eskalerar ytterligare.

Barack Obama har tidigare kallat dödsskjutningen i Dallas för en ”illasinnad, beräknande och föraktlig attack på polisen, utförd av en galen person”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Dallas

Mer i ämnet