Fransk ilska tvingade Obama ringa om spionage

Uppdaterad
Publicerad

President Barack Obama lyfte luren och ringde Frankrikes president Francois Hollande. Samtalet var ett svar på irritationen över avslöjandet av NSA:s aggresiva övervakning i landet.

En fransk tidning publicerade uppgiften om att den amerikanska myndigheten NSA övervakat uppemot 70 miljoner franska telefonsamtal under en period av 30 dagar. Ett grovt intrång i fransmäns privatliv menade premiärministern Jean-Marc Ayrault som var chockad över att allierade länder spionerar på varandra.

Spionaget har fått den franska regeringen att kalla till sig USA:s ambassadör i landet för att förklara den amerikanska myndighetens agerande. Den amerikanska avlyssningen kallas av franska regeringen för ”totalt oacceptabelt”.

Obama sa till den franska presidenten att Usa nu ser över sin inhämtning av underättelseuppgifter, för att säkerställa en balans mellan säkerhetsarbete och privatliv.

Vita huset säger att de båda presideterna kommit överens om att upprätthålla diplomatiska diskussioner i ärendet. Obama sade enligt Vita huset att vissa uppgifter i fransk press var ”förvrängda”. Andra, medgav han, ”väcker berättigade frågor hos våra vänner och allierade om hur denna kapacitet används”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.