Barack Obama. Foto: TT

Obama talade tio år efter Katrina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama har hållit ett tal om New Orleans återuppbyggnad och återfödelse, inför tioårsdagen av orkanen Katrinas härjningar.

Han sade att mycket bra har gjorts, men att mycket ännu återstår.

– Bara för att husen är fina betyder inte detta att vårt arbete är gjort, sade presidenten efter att ha skakat hand med invånare i ett område som återställts och renoverats.

Han talade om att många områden i staden fortfarande är fattiga, men att återuppbyggnaden visar att det också finns hopp.

– Det faktum att vi kan ta så här många steg tio år efter en fruktansvärd, episk katastrof, tycker jag är en indikation på den slags anda som vi har här i staden, sade Obama.

Obama, med uppkavlade skjortärmar, mötte drabbade. Han besökte även Lower Ninth Ward, den stadsdel som drabbades värst för att tala om vad som är möjligt när medborgare, stadsförvaltning och näringsliv jobbar tillsammans.

Katrina dånade in över jazzstaden i delstaten Louisiana den 29 augusti 2005. Orkanen i sig orsakade stora skador, men det var de efterföljande översvämningarna som blev förödande. Över 1 800 människor miste livet.

Kritiken mot lokala och federala myndigheter var massiv. Obamas företrädare George W Bushs regering risades för att inte ha satt in tillräckligt snabba och omfattande hjälpinsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.