Foto: TT

Merkel: Trump dödsstöt för avtal

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkel gör valet av Donald Trump att det stora frihandelsavtalet TTIP som förhandlas mellan EU och USA inte kan slutföras. Beskedet kom vid avgående president Barack Obamas besök i Berlin.

– Jag har alltid varit starkt engagerad för att få klart ett handelsavtal med USA. Vi har gjort stora framsteg i förhandlingarna, men det kommer inte att slutföras nu, säger Merkel på en presskonferens.

Samtidigt vädrade de båda en förhoppning om att ett framtida handelsavtal en dag ska komma till stånd. Barack Obama underströk också vikten av att TTIP-förhandlingarna fortsätter.

– Marknader och handel kan skapa välstånd, sade Obama och beskrev USA och Tyskland som två av de viktigaste marknaderna i världen.

– EU fortsätter att vara en av världens största landvinningar.

”Tack för samarbetet”

Under Barack Obamas år som president har han haft ett tätt samarbete med den tyska förbundskanslern och kallat henne sin närmaste internationella kollega.

– Jag vill tacka min kära vän och allierade, Angela Merkel. När jag ser tillbaka på de senaste åtta åren kan jag inte tänka mig än bättre samarbetspartner på den internationella arenan, säger Barack Obama.

Angela Merkel tackade Barack Obama för att han kom på ett sista Tysklandbesök innan han lämnar presidentposten.

– Tack för din vänskap. Vi har gemensamt gått igenom många svåra politiska lägen, säger Angela Merkel och tackade flera gånger Obama för gott samarbete.

Merkel betonade ländernas samarbete på handelsområdet och att hon hoppas behålla handelsförbindelserna. Hon sa också att hon hoppas på ett lika gott samarbete med USA:s nya president Donald Trump.

”Stå upp mot Ryssland”

Barack Obama säger, med anledning av situationen i Ukraina, också att han och Angela Merkel diskuterat vikten av att sanktionerna mot Ryssland bibehålls fram till att överenskommelserna i Minskavtalet uppfyllts.

Obama uppmanade bland annat USA:s kommande president Donald Trump att stå upp mot Ryssland när de avviker från amerikanska värderingar och internationella normer. 

Ska träffa flera ledare

Under besöket i Tyskland planeras det också för möten med representanter från Spanien, Frankrike, Italien och Storbritannien.

I tisdags landade Barack Obama i Grekland där han bland annat träffade president Prokopis Pavlopoulos och Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Efter sitt besök i Tyskland reser Obama vidare till Peru.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.