Foto: Scanpix

Obama: Utsläppen ska minskas

Uppdaterad
Publicerad

USA ska kraftigt minska utsläppen av växthusgaser, öka beredskapen för de klimatförändringar man nu anser vara ett faktum och ta på sig ledartröjan i det internationella klimatarbetet.

President Barack Obama ger den amerikanska miljömyndigheten Environmental Protection Agency i uppdrag att skärpa utsläppsreglerna för kraftverk – det mest substantiella löftet i USA:s första klimatstrategi. 40 procent av USA:s koldioxidutsläpp kommer från kraftverk.

Obama föreslår också åtta miljarder dollar i lånegarantier till projekt som ska minska koldioxidutsläpp från fossila bränslen.

Går runt kongressen

Obama kan i dessa frågor kringgå den amerikanska kongressen som domineras av republikaner och där många fortfarande ifrågasätter att människan påverkar klimatet.

– Det är bra att Obama tar tag i frågan igen, men han har ju inte kongressen med sig. Det återstår att se vad han kan åstadkomma på egen hand, säger Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem vid Chalmers och medlem av FN:s klimatforskarpanel IPCC.

– Jag hoppas på det bästa men är luttrad.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det under tidigare klimatförhandlingar diskuterats hur Obama ska kunna utnyttja presidentens befogenheter utan att gå via kongressen med lagstiftning.

– USA är ju med marginal det enskilt största utsläppslandet per capita i världen. Vi välkomnar om mer kan göras i USA, säger Reinfeldt.

”Kan bli ketchupeffekt”

Obamas presentation av klimatstrategin aviserades inför ett tal på Georgetown-universitetet på tisdagskvällen svensk tid.

– Förhoppningarna är väldigt stora. Om USA vidtar åtgärder mot de stora kolbolagen så kan det vara proppen som åker ur ketchupflaskan, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Å andra sidan, om talet är oambitiöst och det bara är ”business as usual” med lite retorisk fernissa så blir signalen direkt negativ.

Hoppas på USA i klimatfrågan

Mer internationellt samarbete i klimatfrågan utlovas också, bland annat genom bilaterala avtal med Kina och Indien.

– Den sista tiden har vi sett lovande utspel från USA. Det här är ytterligare ett steg i rätt riktning, säger miljöminister Lena Ek.

Hon hoppas på ett uttalat engagemang för FN:s klimatarbete.

Enligt Christian Azar skulle det få en enorm betydelse om USA ”tar på sig ledartröjan” internationellt.

– Då tvingas EU, som alltid velat vara före, att bli ännu mer aktivt. Det blir också väldigt svårt för jättar som till exempel Kina att vara passiva med hänvisning till att de rika länderna inte menar allvar.

* Skärpta utsläppsregler för befintliga och nya kraftverk.

* Upprepning av det tidigare löftet att minska USA:s utsläpp med 17 procent från 2005 års nivåer, till 2020.

* Utbyggnad av sol- och vindkraft.

* Åtta miljarder dollar i lånegarantier till projekt som minskar koldioxidutsläpp från fossila bränslen.

* Stopp för stöd till utländska kolkraftverk som inte lagrar koldioxid, förutom i de fattigaste länderna. Koldioxidlagring innebär att koldioxiden avskiljs vid exempelvis förbränning av fossila bränslen och lagras i berggrunden eller havsbotten, så att mindre koldioxid släpps ut i luften.

* Bilaterala avtal med Kina och Indien.

* USA ska verka för global frihandel med miljövänliga energialternativ, som solpaneler, inom Världshandelsorganisationen (WTO).

* Inrättande av en särskild arbetsgrupp som ska ge råd till den federala regeringen om hur beredskapen i lokala samhällen ska höjas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer