Obamas tal inatt – drev med sina efterträdare

Uppdaterad
Publicerad

Det var sista gången Barack Obama höll i den årliga middagen för journalister som bevakar Vita huset, sista gången han höll det traditionsenliga humoristiska talet innan det är dags att lämna över till en ny president. Och Obama höll inte tillbaka med skämt om sina möjliga efterträdare.

Framför en samlad journalistkår fick partikollegorna Hilary Clinton och Bernie Sanders motta ett antal kängor när USA:s president Barack Obama höll det årliga presidenttalet, ett tal han enligt många tagit till en helt ny nivå.

Clinton hånades för sitt bristande stöd hos yngre amerikaner, när Obama jämförde henne med en åldrande släkting som försöker sig på sociala medier. Bernie Sanders, som satt i publiken, fick också sitt för sin framgångsrikt gräsrotsfinansierade kampanj.

– Bernie, du ser ut som en miljon dollar! Eller, för att säga det på ett sätt som du förstår, 37.000 donationer på 27 dollar vardera.

Trump fick sitt

Men presidenten sparade sina mest bitande kommentarer till de republikanska presidentkandidaterna, med siktet inställt på Donald Trump.

– Det republikanska partietablissemanget är skeptiska till att han skulle bli nominerad. Skeptiska. De säger att han saknar erfarenhet i utrikespolitik. Men han har träffat flera utländska ledare.

– Miss Sverige, Miss Argentina, Miss Azerbajdzjan.

Trump själv närvarade inte vid middagen, och Obama ställde sig frågande till om middagen kanske var ”för smaklös för The Donald.”

– Jag är lite sårad att han inte är här. Vi hade så kul sist, sade Obama, och syftade på middagen 2011 då Obama visade ett klipp från Lejonkungen (som han kallade en förlossningsvideo) efter Trumps anklagelser om att Obama inte skulle vara född i USA.

Obama trodde också att Trump framgångsrikt skulle kunna stänga ner Guantanamofängelset, eftersom fastighetsmogulen ”vet ett och annat om hur man kör hus med havsutsikt i botten.”

Bjöd på sig själv

Presidenten passade också på att prata lite om det politiska läget i landet.

– För åtta år sedan sa jag att det var dags att ändra tonen i vår politik. Nu i efterhand inser jag att jag helt klart borde ha varit mer specifik.

Och för sin egen del var temat åldrande, när Obama pratade om hur han blott är en skugga av sitt forna jag.

– Det är inte bara kongressen, även utländska ledare blickar framåt, väntar på min avgång. Förra veckan dök prins George upp till vårt möte i en morgonrock. Det var något av en käftsmäll.

– Hillary undrade en gång om jag kunde prata klockan 3 på morgonen. Nu är jag vaken vid den tiden ändå eftersom jag måste springa på toaletten.

Obamas bästa skämt

2013

”Okej, jag fattar. När jag tittar mig själv i spegeln nu för tiden måste jag erkänna att jag inte är den bitiga unga muslimska socialist som jag en gång var. Tiden går. Man blir lite grå.”

2012

”Det är härligt att vara här på Hilton ikväll, i den här stora, magnifika balsalen. Eller som Mitt Romney skulle kalla det: renoveringsobjektet.”

2011

”Michele Bachmann är här. Hon funderar på att ställa upp i presidentvalet, vilket är konstigt, eftersom jag har hört att hon är född i Kanada. Ja, Michele, det är så här det börjar.”

2010

”Jag var inte säker på att jag faktiskt skulle komma i kväll. Biden övertalade mig. Han lutade sig över mig och sa: 'Det här är ingen vanlig middag. Det är en stor (bip) måltid'.”

Källa: MSNBC/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.