Obamas tal till nationen – Dröp av försonlighet

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sen kallade Obama Republikanerna för ett nejsägarparti och han attackerade domarna i Högsta domstolen. Ett år senare i samma talarstol formligen dröp Obamas tal av försonlighet.

Väljarna är trötta på partikäbblet. Men partierna har inte kunnat enas. Det gav Republikanerna segern i valet i höstas. Nu tar Obama samarbetet på allvar.

Han måste samarbeta, eftersom han bara kan få igenom förslag genom att samarbeta med den nya republikanska majoriteten i representanthuset.

Presidentvalet 2012

Detta var linjen som Obama ska vinna presidentvalet med år 2012. Det handlar om inrikesfrågor. Utrikespolitiken kom i skymundan. Mer än 80 procent av talet rörde inrikes frågor.

I utrikesdelen nämnde han inte ens konflikten Israel-palestinierna. Obama vände sig mest inåt.

Vad han sa om utriket var att måla en idyllisk bild av att allt höll på att ordna sig i Irak och Afghanistan. Hotande krishärdar som Nordkorea och Ïran fick fyra rader i talet, Obama tycks ta semester från utrikespolitiken.

Till de missnöjda

Förslag som att banta byråkratin, för- enkla skattesystemet, minska krånglet för småföretagare, allt vänder sig till de missnöjda, som svek honom i valet i november. Det är även ett försök till samarbete med oppositionen.

Obama målade en bild av ett USA som på nytt skulle resa sig ekonomiskt med hjälp av investeringar. Hans egen bild av detta innebar också att samhället stöttar framtidsteknologíer. Men medan hans tal myllrade av visioner, fanns det föga av konkreta förslag i talet.

Obama framträdde som ett slags coach för USA. En mätning efteråt visar att 77 procent kände sig mer optimistiska efter talet, 19 procent mer pessimistiska. (Enligt teve-bolaget CNN; andelen deltagande Demokrater var dock större än andelen Republikaner i mätningen.)

Frågan är nu hur Obama kan gå vidare. Han måste alltså söka stöd hos Republikanerna. Han erbjöd sig därför att diskutera förändringar i sjukförsäkringen, en rad av hans löfte kan vinna gillande hos en del av Tea Party-rörelsen.

Startskott

Detta var Obamamas inofficiella startskott för presidentvalet i november 2012. Första steget var hans tal efter massmorden i Tucson. Då lyckades han framträda som landsfader och själasörjare. Idag kom andra steget.

Republikanerna har nu fått inviter till samarbete. Vi får se hur mycket de accepterar. Om det blir ett samarbete betyder det troligen besvikelser för en hel del av Obamas anhängare.

Farlig närhet

För Republikanerna finns också en utmaning. Det är Obama som genom sina två tal visat väg till samförstånd. Han har ökat i opinionsmätningarna de senaste veckorna.

Republikanerna måste även frukta att för stor närhet till Obama är farlig. Men de får inte riskera stämpeln nej-sägare heller.

Steg tre för Obama är att i mars lämna in papper på att han kandiderar 2012 och att starta insamling för sina valkostnader. Minst en miljard dollar ska han samla ihop. 2008 var det cirka 600 miljoner.

BO Inge Andersson, utrikeskommentator, SVT

bo_inge.andersson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.