På den obemannade butiken i skånska Viken betalar kunderna med sin mobiltelefon. Foto: TT

Obemannade butiker på frammarsch

Uppdaterad
Publicerad

I Finland har den första obemannade butiken öppnat. I den lilla staden Forssa kan man handla livsmedel med sitt kreditkort dygnet runt. Även i Sverige har automatiserade affärer prövats och i USA satsar näthandelsjätten Amazon stort.

Den lilla butiken ser ut som en container och innehåller cirka 70 varor. I staden Forssa, tio mil norr om Helsingfors, bor 17.000 invånare och tack vare den nya livsmedelsaffären kan folk handla dygnet runt.

De använder sitt kreditkort för att komma in i butiken, för att hämta varan ur en lucka och för att betala. Det är en finsk start-up som utvecklat konceptet.

– Det är en utmärkt service för glesbygden där många affärer har stängt på grund av olönsamhet, säger Sami Lindstedt, styrelseordförande i företaget Rivender till finska Yle.

Hoppas att expandera

Företaget startade 2013 och säljer automatiserade lösningar för livsmedelsbutiker. Målet är att skapa flera hundra obemannade affärer i Finland och på sikt expandera till andra nordiska länder och till Centraleuropa.

– Man kan ha flera tusen produkter, även färsk frukt och grönsaker så länge det är förpackat, säger Sami Lindstedt på Rivender.

Även i Sverige har liknande koncept utvecklats. I Viken i Skåne öppnade en obemannad närbutik förra året med självscanning av varor och betalning via telefonen.

Läs mer: Sveriges första obemannade närbutik

Kunder bekväma

– Tekniken finns och kunderna är alltmer bekväma med att handla via mobilen, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på intresseorganisationen Svensk Handel.

Eftersom handeln på nätet ökar blir konkurrensen allt hårdare för butikerna. Vinst når man genom att se över kostnader och automatisering är ett exempel på det, anser Jonas Arnberg.

USA satsar

Världens största näthandel, Amazon, lanserar en obemannad livsmedelsbutik i Seattle i USA, där Amazon har sitt huvudkontor.

I butiken ligger varorna framme på hyllorna och en sensor känner av när kunden tar en vara eller lägger tillbaka den. Man använder en app för att komma in i affären och för att betala. Det är samma teknologi som används i självkörande bilar.

Just Walk Out Shopping kallas konceptet som testas i full skala i Seattle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.