Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai får fredspriset

Uppdaterad
Publicerad

Fredspriset går i år till barnrättsaktivisterna Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai meddelar Nobelkommittén i Oslo.

17-åriga pakistaniern Malala Yousafzai  och den 60 år gamle indiske aktivisten Kailash Satyarthi får Nobels fredspris 2014. De båda får priset bland annat för deras kamp mot förtryck av barn och ungdomar och för barns rätt till utbildning, meddelar norska Nobelkommittén.

Malala kommenterar i kväll

Malala Yousafzai låter meddela att hon är i skolan i Birmingham och inte tänker avbryta skoldagen för att prata Nobelpris.

Presskonferens väntar i stället kl 17.30, uppger Eason Jordan från The Malala Fund till NRK.

Yngsta pristagaren någonsin

Malala Yousafzai har tidigare sagt att hon inte förtjänar fredspriset.

– De som fått priset är riktigt stora människor som Marin Luther King, Nelson Mandela, Desmond Tutu och Moder Teresa... Om jag får det är det en möjlighet och ett stort ansvar.

Nu blir den 17-åriga Malala Yousafzai den yngsta fredspristagaren någonsin.

Väljer att lyfta upp en global fråga

Nobelkommittén har tidigare anklagats för att spela en politiserad roll och försöka lyfta frågor på egen hand. Men professor Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet och Notre Dame-universitet i USA, anser att kommittén här gör rätt som tar upp den globala frågan om barns utbildning och barnarbete.

– Nu väljer man att lyfta en global fråga vilket man gjort några gånger. Då tycker jag att man har rätt att göra det.

Har lett protestaktioner

Kailash Satyarthi, som verkar i Gandhis anda, har lett olika protestaktioner och demonstrationer, samtliga fredliga, för att rikta sökarljuset på grovt utnyttjande av barn för ekonomisk vinning, heter det i motiveringen.

Satyarthi har sedan 1990-talet arbetat mot barnarbete och hans organisation Bachpan Bachao Andolan ska ha bidragit till viktiga internationella konbventioner om barns rättigheter.

Kailash Satyarthi uppges ha räddat tiotusentals barnslavar och utvecklat framgångsrika metoder för deras rehabilitering och utbildning.

Malala Yousafzai sköts i huvudet för två år sedan i ett attentat utfört av en taliban efter att hon vägrat hörsamma extremistgruppens förbud mot skolgång för flickor. Utrikesminister Margot Wallström tycker att ett delat pris är ett klokt beslut för Malala Yousafzais säkerhet.

– Det är en klok uppläggning av nobelkommittén att låta de två dela på priset. Ingen vill att hoten mot Malala ska bli ännu värre och det är klart att hon med uppmärksamheten åter igen blir ett mål för hot.

Malala Yousafzai har, trots sin unga ålder, redan i flera år kämpat för flickors rätt till utbildning och har genom sitt exempel visat att också barn och unga kan bidra till att förbättra sin egen situation, framhåller den norska Nobelkommittén.

”Skickar signal”

– Vi är otroligt glada, det är fantastiskt. Det skickar en signal till unga människor om att de kan göra skillnad – inte enbart presidenter och stora organisationer, säger Tiina Nevala, pr- och kommunikationsasvarig på Massolit förlag, som i fjol gav ut Malala Yousafzais bok ”Jag är Malala” i Sverige.

Nevala påpekar att Malala Yousafzai varit aktiv i många år, trots att hon är ung, och att hon arbetar på en grundläggande nivå rörande allas rätt till utbildning.

– Och utbildning är en förutsättning för demokrati och varaktig fred.

”Jag är Malala” gavs ut av Ica bokförlag som sedermera köptes upp av Massolit förlag. Boken har sålt i ungefär 20 000 exemplar och kommer i storpocket i januari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.