Rajoy tackade för sig inför parlamentet på fredagen. Foto: TT

Spaniens premiärminister tvingas bort

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har förlorat en missförtroendeomröstning i det spanska parlamentet och tvingas därmed bort från posten. Det innebär också att oppositionsledaren Pedro Sánchez tar över makten.

En majoritet av ledamöterna i Spaniens parlament har röstat för misstroendeförklaringen mot Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Röstningen skedde öppet, där varje ledamot ropades upp, reste sig i bänkraden och svarade ”ja” eller ”nej”.

Tystnaden i salen tätnade när det var Mariano Rajoys tur, och han reste sig upp och som väntat uttryckte ett symboliskt ”nej”.

Strax efter halv tolv var processen över. Röstsiffrorna landade på 180 mot 169, enligt tidningen El País sammanräkning. En ledamot avstod från att rösta.

Rajoy: ”Det har varit en ära”

Redan inför omröstningen hade Rajoy erkänt sig besegrad.

– Det har varit en ära att tjäna ett Spanien som jag överlämnar i bättre skick än vad jag tog emot det i, sade Rajoy i ett tal i parlamentet enligt nyhetsbyrån AP.

– Tack alla spanjorer och lycka till.

Vänsteropposition redo ta över

Men redan innan Rajoy levererade sitt besked så stod det klart att hans timmar, av allt att döma, var räknade.

Vänsteroppositionsledaren Pedro Sánchez hade nämligen samlat tillräckligt med röster för att tvinga bort honom från sin post och själv kliva in som ledare för en bräcklig koalitionsregering.

Korruptionsskandal bakom

Bakgrunden till omröstningen är den senaste tidens avslöjanden av omfattande korruption inom regerande konservativa Partido Popular (PP).

Rajoys sorti kommer bara tio dagar efter att årets nationella budget antogs. Det trodde somliga skulle kunna ge honom andrum nog att sitta kvar mandatperioden ut, till 2020. Men förra veckan dömdes flera affärsmän och tidigare PP-medlemmar till fängelse, enligt AP. Själva partiet fick också böter.

Gürtelaffären har plågat Partido Popular (PP) i åratal. Nyligen kom domarna i korruptionshärvan och 29 personer med kopplingar till partiet dömdes till sammanlagt 351 år i fängelse.

Utredningen av härvan handlar bland annat om skattebrott, bokföringsbrott och om företag som har mutat till sig statliga kontrakt. Företagaren Francisco Correa dömdes till 51 års fängelse medan den förre partikassören Luis Bárcenas dömdes till 33 år.

Bárcenas höll under 2008-2009 partiet med en parallell kassa där pengar slussades in för att bekosta lyxliv och resor för partitoppar och deras familjemedlemmar. Dessutom gömde han miljontals euro på konton i Schweiz. För sin roll i PP:s mutfonder dömdes han även till 44 miljoner euro i böter.

Det socialistiska partiet PSOE har lämnat in en misstroendeförklaring mot premiärministern, PP:s Mariano Rajoy. Det spanska parlamentets underhus har 350 ledamöter. PSOE har själva 85 platser och behöver samla 176 röster för att få sin vilja igenom. De stöds av vänsterns Unidos Podemos som har 67 platser. Socialisterna behöver ytterligare stöd från småpartierna, och tycks nu ha fått det av Baskiska nationalistpartiet EAJ-PNV

Mittenhögerpartiet Ciudadanos intar en särställning då de både är i opposition och PP:s stödparti i parlamentet. De önskar nyval men ställer sig däremot inte bakom PSOES:s misstroendeförklaring mot Rajoy.

Parlamentsdebatten inför misstroendeomröstningen inleds på torsdagen.

Källor: EFE, El País, TT med flera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.