Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han har poppat upp som gubben i lådan igen” – Hör SVT:s utrikesreporter Anna-Maja om vem som kan ta över om Liz Truss avgår. Foto: TT/SVT

Ödesdag väntar för Liz Truss: ”Hon sitter väldigt löst”

Publicerad

Knappt hann Liz Truss tillträda innan kraven på premiärministerns avgång började komma. På onsdagen hålls en utfrågning i det brittiska parlamentet – som kan bli avgörande för den brittiska premiärministerns framtid.

– Hon kommer att bli extremt hårt ansatt, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

Det stormar kring Storbritanniens nybakade premiärminister Liz Truss. Ett mycket kritiserat reformpaket, som bland annat innehöll ofinansierade skattesänkningar för höginkomsttagare, gör att hennes framtid är mycket oviss.

– Jag tror att hon sitter väldigt löst. Kritiken mot henne är bitvis skoningslös. Inte minst från det egna partiet – och det är väldigt allvarligt, säger SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson.

”Extremt hårt ansatt”

En majoritet av Konservativa partiets medlemmar vill att premiärministern avgår, bara sex veckor efter att hon tillträdde. På onsdagen ska Truss frågas ut i det brittiska underhuset. Utfrågningen kan bli tungan på vågen för Truss, menar Anna-Maja Persson.

– Hon kommer att bli extremt hårt ansatt. Gör hon bra ifrån sig kanske chansen ökar, gör hon dåligt ifrån sig undrar jag om partiet kommer vilja göra sig av med henne direkt, säger hon.

Varnades för skattesänkningarna

De stora skattesänkningarna var ett löfte från Truss då hon valdes till partiledare. När de väl presenterades fick hennes regering stark kritik och pundet rasade i värde. Hennes regering har senare backat från förslagen, men kritiken har trots det fortsatt.

– Jag tror att förtroendet för Liz Truss är så pass skadat att det blir väldigt svårt att återupprätta det, säger Anna-Maja Persson.

Johnson favorit att efterträda

Bland medlemmarna i Konservativa partiet finns två favoriter att ta över vid ett eventuellt ledarskifte. Det handlar om två förlorare: den tidigare premiärministern Boris Johnson, som tvingades avgå efter massiv intern kritik, samt Rishi Sunak som förlorade partiledarvalet mot Truss.

Att partiet är splittrat kan tala för att Truss får sitta kvar, menar Anna-Maja Persson.

– Det kan vara det som gör att hon klarar sig, säger hon.

Hör Anna-Maja Persson om vem som kan ta över efter Truss i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.