Ödesstund för Ukraina när USA:s representanthus röstar om stödpaket

Uppdaterad
Publicerad

I kväll avgörs det som har kallats för en ödesstund för Ukraina. Vid 19-tiden svensk tid röstar USA:s representanthus om mer stöd till bland annat Ukraina. Men omröstningen är även en ödesstund för talmannen, som riskerar att bli avsatt, om paketet går igenom.

Stödpaketet på drygt 95 miljarder dollar, innefattar militär hjälp till Ukraina, Israel och Taiwan samt humanitär hjälp till Gaza. Lite drygt 60 miljarder är vikta för Ukraina.

Paketet som den republikanske talmannen Mike Johnson lagt fram består av fyra delar och omröstning sker separat om varje del. På fredagen röstade röstade 316 för och 94 emot i en så kallad proceduromröstning, vilket av vissa bedöms som ett tecken på att paketet sannolikt kommer att röstas igenom även på lördagen.

Kriget i Ukraina

Legat på is

Mike Johnsons förslag fick därmed stöd av både republikaner och demokrater. President Joe Biden har redan tidigare uttryckt sitt stöd för paketet medan det har fått kritik från konservativa republikaner. Stödet har därför legat på is i ett halvår.

För Ukraina beskrivs stödet som avgörande för att vinna kriget mot Ryssland. Men även för talmannen Mike Johnson är omröstningen avgörande. Han har tidigare varit emot stödpaketet men verkar nu ha svängt – trots att en mindre grupp republikaner hotar att avsätta Johnson om han driver igenom stödpaketet till Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet