Aina Sánchez och David Romero

Ödesval i Spanien: ”En oerhört viktig dag”

Uppdaterad
Publicerad

Tiotals miljoner spanjorer går till valurnorna i dag. Premiäminister Mariano Rajoy varnar för att Spanien blir en ”ruin” om hans parti inte får fortsatt förtroende

– För oss är det här en oerhört viktig dag, säger Aina Sánchez.

SVT Nyheter möter Aina och hennes pojkvän David Romero utanför vallokalen i Joan Miró skolan i Barcelona. När vi kommer dit en kvart före det att röstandet inleds, är alla bänkar upptagna utanför skolan.

De stiligt klädda pensionärerna Marcelino Ponz och Isabel Janer sträcker ut benen och ser förväntansfulla ut.

Val i Spanien 2015

– Vi röstar som vi alltid har gjort, på ett katalanskt parti, berättar Marcelino Ponz. 

Vilket vill de inte avslöja, men det är ett parti som vill att Katalonien ska bli självständigt. När jag påpekar att valet inte handlar om regionens självständighet och att partiet inte får något inflytande, nickar Marcelino Ponz instämmande.

– Ja det är sant, men vi kan inte rösta på ett parti från Madrid. 

Han syftar på regeringspartiet Partido Popular och socialistpartiet PSOE.

Fyra partier kämpar om makten

I fredags varnade premiärminister Rajoy för konsekvenserna av att något av uppstickarpartierna, Podemos och Ciudadanos, får inflytande i nästa regering. Det blir som att spela rysk roulett sa Rajoy. Hans parti, Partido Popular, fick 44,6 procent av rösterna i valet för fyra år sedan, men väntas tappa ett stort antal väljare i dagens val.

Unga drar mot vänster

Det nya radikala vänsterpartiet Podemos kan få stort stöd av landets många unga väljare och de som förlorat sina jobb under den ekonomiska krisen. Podemos lokala samarbetsparti i Katalonien som heter En Comú Podem, tror sig göra ett fantastiskt bra val. En förklaring är att Podemos är det enda av de fyra stora partierna som deklarerat att det vill att spanjorerna ska folkomrösta om Kataloniens självständighet.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Spanien 2015

Mer i ämnet