Offren för terrordådet 2004 hedrades i Almudenakatedralen i Madrid. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Offren hedrades på tioårsdagen av terrordådet i Madrid

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det tio år sedan attacken mot på Atochastationen i Madrid. Offren för det blodigaste terrordådet i Europa i modern tid hedrades av bland andra det spanska kungaparet.

Vid en mässa i Almudenakatedralen i Madrid hedrade i dag Spaniens kung Juan Carlos och landets premiärminister Mariano Rajoy offren för terrordådet i Madrid 2004.   

Vid järnvägsstationen Atocha där attentatet inträffade lade människor ned blommor och tände ljus.

Det är i dag tio år sedan nästan 200 människor dödades och nära 2.000 skadades i det värsta islamistiska terrorattentatet i Europa. Om man räknar med det stora antalet skadade är Madridattentatet det blodigaste terrordådet i Europa i modern tid.

Minnena av ”11-M” är starka

Minnena är starka bland invånarna i Spaniens huvudstad. Alla minns vad de gjorde dagen för attentatet, ”11-M” som det förkortas i Spanien.

En av dem är Pilar Manjón som förlorade sin son. För henne är inte årsdagen så viktig. Hon lever med sorgen varje dag men hon hoppas att årsdagen har betydelse för andra.

– Alla bör minnas. Dessa människor dog inte av cancer. Någon dödade dem, säger hon.

 * Bomberna i Madrid den 11 mars 2004 var placerade i fyra pendeltåg som avgick efter varandra på morgonen på linjen Alcalá de Henares-Atocha. Laddningarna fjärrstyrdes via mobiltelefon. Klockan 07.37 utlöses den första laddningen, i det tåg som då nått centralstationen Atocha.

Ytterligare två laddningar exploderar på samma tåg 07.38. I stort sett samtidigt sprängs ett tåg på väg att lämna stationen El Pozo, och ett som står på stationen Santa Eugenia. Avsikten var troligen att det fjärde tåget skulle explodera inne på Atocha, men laddningarna utlöses i förtid klockan 07.39, vid Calle de Téllez strax söder om stationen.

 * Premiärminister José María Aznar pekade omedelbart ut den baskiska separatiströrelsen ETA som direkt ansvarig.

När detta visade sig vara felaktigt förlorade PP, Aznars styrande högerparti, parlamentsvalet som hölls bara tre dagar senare, söndagen den 14 mars.

 * Enligt polisutredningen var de skyldiga i stället extrema islamister med rötter i Nordafrika, främst Marocko. Flera av de direkt ansvariga sprängde sig till döds i en lägenhet i Leganés, söder om Madrid, i samband med en polisoperation tre veckor efter dåden, den 3 april 2004.

 * Andra inblandade så kallade jihadister dömdes i en rättegång 2007 till långa fängelsestraff.

 * Bombningarna tros ha rättfärdigats med Spaniens deltagande i det USA-ledda kriget mot Irak. På det sättet var dåden en framgång, eftersom den regering under premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero som tillträdde efter valet drog hem Spaniens soldater.

 * 191 människor dödades av bomberna. Siffran 192 florerar också, dels eftersom en höggravid kvinna var en av de döda, dels eftersom en polis som dödades senare ibland räknas med.

Oavsett vilket var terrordåden de dödligaste i Europa sedan flygplansbomben över skotska Lockerbie 1988, då 270 personer dödades. Och på sätt och vis var Madriddåden ännu blodigare, eftersom nära 2.000 personer skadades.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer