Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Demokraternas presidentkandidat, Kalifornien-senatorn Kamala Harris, hamnade i rampljuset under debatten. Foto: AP/TT

Ögonblicket alla talar om efter debatten

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Två dagar, 20 kandidater, tre stora vinnare. Det blev resultatet efter Demokraternas första debatt mellan presidentvalskandidaterna på onsdagen och torsdagen.

Fouad Youcefi

Utrikesreporter

Torsdagskvällens debatt med tungviktarna Joe Biden och Bernie Sanders blev betydligt mer intensiv än onsdagens dito. Ingen av de två toppkandidaterna hade dock en storslagen kväll. Bernie Sanders upprepade mantra om att rasera de stora företagens makt lät till slut som en repig gammal skiva. Förre vicepresidenten Joe Biden ägnade mycket tid åt att berätta vad han lyckats med tidigare, inte sällan nämnandes Barack Obama – som ju fortfarande går hem hos Demokraternas väljare.

Kamala Harris i rampljuset

Istället blev kvällens – och kanske båda debattkvällarnas – största vinnare Kalifornien-senatorn Kamala Harris, som inledde med att avbryta ett ordkrig mellan två motdebattörer med att säga ”USA vill inte ha ett matkrig, USA vill att ni ska ställa fram mat på allas bord”. Ett ögonblick som det talas mer om än något annat bland amerikanska analytiker efter debatten.

Hon skulle bara få 30 sekunder, men när hon började tala var det som att luften stod stilla i den stora teatersalen i Arsht center i Miami. I en uppenbart välplanerad utläggning tog hon med publiken och miljoner tv-tittare till sin barndom på 60- och 70-talet när hon och andra afroamerikanska barn bussades till olika skolor för att bryta rassegregationen.

Attackerade Biden

Och så attackerade hon ingen mindre än mannen med över 30 procents stöd i de flesta mätningar, förre vicepresidenten Joe Biden, som på den tiden delvis var emot integrationsbussning. Ingen av moderatorerna avbröt henne, och när hon var färdig en och en halv minut senare försökte sig Biden på att svara – för att sedan sluta mitt i ett resonemang och ge tillbaka ordet till programledarna.

I ett primärval där den viktigaste frågan för Demokraternas väljare är att deras kandidat ska kunna slå Donald Trump så lär Harris aktier öka i värde efter kvällen.

Kritiserade Trump

Attackerna på president Donald Trump blev betydligt fler än vid onsdagens debatt. Flera kandidater kritiserade hur migrantbarn systematiskt separeras från sina föräldrar. Själv kritiserade presidenten Demokraternas kandidater för att alla dagens kandidater vill erbjuda papperslösa vård.

Pete Buttigieg, borgmästaren från South Bend, Indiana, gjorde hyfsat ifrån sig men fick en del kritik för att han misslyckats med att diversifiera polisen i sin hemstad. Kirsten Gillibrand, som hoppades att kvällen skulle leda till att ett språng i opinionsmätningarna, fick kämpa för att göra sig hörd trots energiska utspel om jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Eric Swalwell fick in några jabbar på sina motdebattörer. Han går till val på att inte bara förbjuda halvautomatiska vapen av militär typ, utan också på att staten ska köpa upp alla sådana vapen för att få bort dem från gatan, något han kritiserade Bernie Sanders för att inte vilja göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.