”Oj, oj, oj, hela stadion buar åt Zuma!”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Johan Ripås är på plats i Johannesburg på ceremonin för Nelson Mandela. När Sydafrikas president Jacob Zuma äntrade podiet för att tala blev han utbuad av stora delar av publiken.

– Oj, oj, oj, hela stadion buar. Det är enormt. Nu plockar de bort Zuma från storbildsskärmen och lägger upp en bild på Mandela istället, rapporterar Johan Ripås från stadion i Johannesburg.

Sydafrikas president Jacob Zuma misstänks vara inblandad i en rad korruptionshärvor, bland annat har han låtit bygga ett residens för hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar.

– Han ses som en korrupt person. Det känns inte direkt som Mandelas anda, säger Johan Ripås.

Obama fick största jublet

USA:s president Barack Obama fick det största jublet idag då han höll ett personligt och engagerat tal där han hyllade Mandela och talade om vad den bortgångne ledaren betytt för honom själv.

– Obama var den stora höjdpunkten. Många i publiken lämnade arenan efter att han talat.

”Inte en ceremoni för folket”

Det innebar att det blev ännu glesare bland publiken på de redan halvtomma läktarna. Ösregnet spelar säkert en roll, men kanske också tillställningens art.

– Det är en föreställning inriktad på politiska makten. En lång radda dignitärer som talar. Det är inte särskilt folkligt, ingen dans. Känns mer som en officiell ceremoni, inte något för folket. Det kanske är därför som folk lämnar, säger Johan Ripås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nelson Mandela död

Mer i ämnet