Ökad oro för nytt virus inför Kinas stora reshelg

Uppdaterad
Publicerad

Det nya coronaviruset har tagit två människoliv och två fall utanför Kina har upptäckts. Oron växer nu inför Kinas största resehelg då en miljard kineser beräknas vara på resande fot. Staden där smittan först utbröt har nu upprättat karantän på flygplats och tågstationen – ingen med feber får resa ut.

Två fall av det nya coronaviruset som ursprungligen upptäcktes i Kina har även upptäckts i Thailand och Japan. Hittills har två personer dött efter att ha smittats. Med det kinesiska nyåret i antågande växer oron för att det nya lungviruset ska sprida sig och utvecklas till något som liknar den sarsepidemi som tog 800 människoliv för 18 år sen.

Karantän i drabbad stad

Enligt Ulrika Bergsten på plats i Peking har dock myndigheterna vidtagit omfattande åtgärder för att begränsa eventuell smittspridning innan man lärt sig mer om viruset. Fiskemarknanden är stängd, ingen får resa ut från Wuhan som uppvisar sjukdomstecken och man har lokaliserat 1300 personer som varit i kontakt med de smittade.

– Än så länge har man inte sett att sjukdomen smittar mellan människor, men det finns en viss oro att viruset ska mutera, säger hon.

Låg risk för smittspridning

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, anser att risken för smittspridning i nuläget verkar låg.

– Nej, hittills har det handlat om personer som blivit smittade i Kina och sen rest till de andra länderna. Man har inte kunnat se att det spridits vidare i de andra länderna, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Kina tycks inte mörka

Under sarsepidemin kom det fram att Kina hade mörkat information, men mycket verkar ha förändrats sedan dess enligt Anders Wallensten.

– Vi ser nu väldigt annorlunda arbete där man delar information hur viruset ser ut så andra länder kan studera det, och vidtar åtgärder, säger han.

Coronaviruset är besläktat med sarsviruset, men verkar som sagt inte vara lika smittsamt.

– Man håller på att studera det nu för att veta mer. Men under sarsepidemin drabbades till exempel sjukhuspersonal hårt, vilket man inte sett här.

En äldre man blev det senaste offret som dog efter att ha smittats av coronaviruset i Wuhan i Kina. Källan till smittoutbrottet tros ha kopplingar till fiskemarknad i staden Wuhan i centrala Kina. Hittills har 41 personer smittats. För fem av dessa är läget allvarligt och ett tjugotal vårdas fortfarande på sjukhus.

Det tidigare okända viruset tillhör gruppen coronavirus. Det finns många coronavirus, de flesta hos djur. Det nya viruset ger problem med luftvägarna, och de flesta som insjuknat får ungefär samma behandling som vid lunginflammation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet