Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här filmar skidåkarna missilen mot Israel Visa alla (3)
Visa alla (3)

Ökade spänningar mellan Israel och Iran

Uppdaterad
Publicerad
Ett ordkrig har brutit ut mellan Israel och Iran efter anklagelser om en missilattack. Israel hävdar att Iran ligger bakom en missil som sköts under söndagen, och uppger att det var orsaken till att de attackerade flera iranska mål i Syrien. Iran hotar nu med att utplåna Israel ”från jordens yta”.

På Twitter skrev israelisk militär att de slagit till mot iranska mål i Syrien. Något som inte tillhör det vanliga, då Israel sällan bekräftar sådana här flyganfall. Det är snarare första gången på ett år, skriver the Independent.

Israel brukar oftast vara tyst om landets attacker i Syrien. Foto: Twitter

Attacken var riktad mot specialstyrkan Quds, som ansvarar för iranska revolutionsgardets insatser i utlandet, och var ett svar på att iranska styrkor under söndagen hade avfyrat en så kallad surface-to-surface-missil mot Israel, uppger israelisk militär. 

Bilder på sociala medier visar hur skidåkande israeler kunde skåda missilen som avfyrades från syriskt territorium vid Golanhöjderna. Israel slog ut den innan den hann träffa något och Iran har ännu inte kommenterat anklagelserna. 

Hot om utplåning

Skidbackarna på Mount Hermon hålls tills vidare stängda, skriver Times of Israel, och nu har ett ordkrig brutit ut mellan ärkefienderna. 

– Ungdomarna i flygvapnet är helt redo och otåliga att konfrontera den sionistiska regimen och utplåna den från jordens yta, ska chefen för det iranska flygvapnet, Aziz Nasirzadeh, ha sagt i ett uttalande till Young Journalists Club – en nyhetssida kopplad till statstelevisonen. 

Där sedan Israel i sin tur varnar:

– Vi ingriper både mot Iran och mot de syriska styrkorna som uppmuntrar den iranska aggressionen. Vi slår till mot vem som än försöker skada oss. Den som försöker utplåna oss får skylla sig själv, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Flera döda

I Damaskus kommer vittnesmål och videor på kraftiga explosioner som enligt uppgift ska ha pågått i mer än en timme.

Elva soldater ska ha dödats i det israeliska angreppet, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Enligt rysk militär, som stöttar Bashar al-Assads regim, var fyra av dem syrier, skriver Al Jazeera

Enligt den syriska statliga nyhetsbyrån Sana sköt landets luftförsvar ned de flesta av Israels kryssningsrobotar. Uppemot 30 robotar ska det ha rörts sig om, enligt rysk militär.

I förra veckan bekräftade Netanyahu att man genomfört ”hundratals” attacker i Syrien de senaste åren, riktade mot Iran och libanesiska Hizbollahs positioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer