Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är Zodiac-mördaren kod som knäcktes efter 51 år. Foto: AP

Ökända Zodiac-mördarens kryptogram knäckt – efter 51 år

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Zodiac-mördaren har gäckat polisen i USA i över ett halvt sekel. Nu har ett av den ännu okända seriemördarens kodade meddelanden knäckts – 51 år efter att ha skickats till en tidning i Kalifornien.

Zodiac-mördaren spred skräck i Kalifornien under 1960- och 1970-talen och har kunnat knytas till fem mord. Flera av seriemördarens offer var unga par på romantiska utflykter och själv påstod den ännu okända mördaren att han tagit livet av 37 personer.

I samband med brotten skickade han flera avancerade kryptogram och detaljrika brev om de brutala morden till tidningar i Kalifornien.

Ett av kryptogramen, som består av 340 symboler, skickades till San Francisco Chronicle i november 1969 och har gäckat kodentusiaster sedan dess. Men nu har mysteriet fått sin lösning, tack vare en trio experter från lika många länder, rapporterar San Francisco Chronicle.

”Inte rädd för gaskammaren”

I det kusliga meddelandet hånar Zodiac-mördaren bland annat polisen, men några ledtrådar till personens identitet framgår inte:

”Jag hoppas att ni har roligt i ert försök att fånga mig. Jag är inte rädd för gaskammaren, eftersom den kommer att skicka mig till paradiset desto snabbare, för nu har jag tillräckligt många slavar att arbeta för mig.”

Meddelandet ser dagens ljus för första gången på 51 år. Detta efter att en belgisk datorprogrammerare, en australisk matematiker och en amerikansk webbdesigner arbetat i tiotals år för att dechiffrera meddelandet.

– Jag tror inte att meddelandet i chiffret är till någon hjälp för offrens anhöriga, säger webbdesignern David Oranchak, till New York Times.

– Det är bara mer av samma skräp som mördaren tyckte om att skriva om. Syftet är att skada människor och göra dem oroliga.

Ringde och hånade polisen

Lösningen har bekräftats av den federala polismyndigheten FBI, som alltjämt utreder brotten.

– Även om flera årtionden har passerat så fortsätter vi att söka rättvisa för offren för dessa brutala brott, säger FBI-talesmannen Cameron Polan till San Francisco Chronicle.

Zodiac-mördaren ringde vid åtskilliga tillfällen och hånade polisen för att inte ha lyckats gripa honom. Totalt skickade han fyra kryptogram till tidningar.

Tidigare har endast ett av dessa dechiffrerats:

”Jag gillar att döda eftersom det är så roligt”, stod det i meddelandet som knäcktes av ett äkta par redan 1969.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer