Många länder vill köpa ryska vaccinet Sputnik V. Foto: Natalia Kolenikova/AFP/TT

Ökat intresse för ryskt vaccin bland världens länder

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler länder intresserar sig för Rysslands corona-vaccin Sputnik V.

Senast ut är Chile som har lagt en stor beställning till första halvan av 2021.

Efter att det ryska covid 19-vaccinet Sputnik V visat upp lovande resultat i en pågående fas 3-studie som förra veckan presenterades i den tidskriften The Lancet har intresset för vaccinet ökat från flera länder världen över.

Enligt studien, där omkring 20 000 deltagare ingår, ska vaccinet både vara säkert och effektivt till 91,6 procent samtidigt som det också ska fungera bra för alla åldersgrupper.

Nu har bland annat Chile, som det senaste i raden av sydamerikanska länder, inlett förhandlingar om att köpa in vaccinet under den första halvan av 2021, uppger Reuters.

Chile har tidigare skrivit avtal med Pfizer, Astra Zeneca, Johnson & Johnson och kineiska Sinovac. Men nu kan alltså även Sputnik V skrivas till listan.

Landet har som mål att en fjärdedel av befolkningen ska vara vaccinerad till slutet av mars.

Flera länder förhandlar

Ryssland har redan skickat stora försändelser av Sputnik V till Chiles grannland Argentina. Även Bolivia har tagit emot doser. Och flera andra Latinamerikanska länder uppger nu att de förhandlar med Ryssland.

På tisdagen meddelades också att Mongoliet har godkänt Sputnik V som vaccin mot covid-19. Landet blir därmed det 23:e i världen att göra det.

Samtidigt ska Ungern som det första landet i EU påbörja vaccinationer med Sputnik V.

Efterfrågan stor

Enligt ryska myndigheter har efterfrågan på Sputnik V-vaccinet varit stort världen över och och möjligheten att möta det ska ses över så snart det inhemska behovet är ombesörjt, rapporterar Reuters.

Indien, som är ett av de hårdast drabbade länderna, planerar att inkludera Sputnik V i sitt vaccinprogram medan Pakistan har godkänt Sputnik V för nödanvändning.

Samtidigt uppges omkring 15 miljoner doser av det ryska vaccinet planeras att säljas till Sydafrika, enligt Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet