Foto: Scanpix.

Oklart när Kuba släpper svensken

Uppdaterad
Publicerad

Polisen vill ha KDU-ordföranden Aron Modig tillgänglig för utredningen av bilkraschen som dödade regimkritikern Oswaldo Payá.

I olyckan utanför staden Bayamo i söndags omkom även Payás oppositionskollega Harold Cepero.

Svensk ambassadpersonal besökte på torsdagen Modig, som flyttats till Havanna. Han sitter i förvar hos migrationsmyndigheten där.

–Man kan inte uppge när han får resa hem, sade Catarina Axelsson på utrikesdepartementets presstjänst på fredagen.

Inte heller Kalle Bäck, generalsekreterare i Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), känner till när Modig kan återvända.

Kräver opartisk utredning

Angel Carromero, från det konservativa spanska regeringspartiet Partido Populars ungdomsförbund, körde bilen. Kubas statliga medier beskriver händelsen som en olycka, medan Payás familj hävdar att bilen prejades av vägen.

Payás rörelse MCL kräver en öppen och opartisk utredning. Payás familj vill också tala direkt med Modig och Carromero om vad som hände.

–Jag kan inte acceptera en sådan ytlig förklaring, säger Payás änka Ofelia Acevedo om den officiella olycksbilden.

Spanien har framfört önskemål om att Carromero får resa hem snarast möjligt, men även för spanjoren är beskedet att han hålls kvar tills vidare som vittne i utredningen

Fakta

Fakta: Kuba och kritikerna

Kuba är en kommunistisk enpartistat, vars politiska liv dominerats av bröderna Fidel och Raúl Castro sedan revolutionen 1958-59.

Enligt landets författning ska Kubas kommunistparti (Partido Comunista de Cuba, PCC) spela den ledande rollen i samhället och staten. Inga andra partier är tillåtna.

Antalet regimkritiker, människorättsaktivister och journalister som fängslats i Kuba har stadigt ökat de senaste åren. Mellan 181 och 576 personer fängslades per månad i fjol.

Ökningen kan till viss del bero på att organisationer som Amnesty i dag lättare kommer åt information. Men den kubanska regimens förtryck anses också ha ökat.

Källor: TT och Landguiden (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.