Olaf Scholz (SPD) var uträknad – kan bli nästa förbundskansler

Uppdaterad
Publicerad

För bara några månader sedan var finansminister Olaf Scholz och hans parti SPD uträknade inför det tyska förbundsdagsvalet. Men på kort tid har Socialdemokraterna i Tyskland seglat upp i opinionen – och leder nu med två veckor kvar till valet.

– Egentligen är det som har hänt helt sensationellt, säger SVT:s utrikesreporter Christoffer Wendick.

Socialdemokraterna (SPD) i Tyskland utökar sin ledning över Armin Lachets konservativa block. Det visar en mätningen som gjorts av opinionsinstitutet Insa för Bild am Sonntags räkning, skriver nyhetsbyrån TT.

Den 26 september går tyskarna till valurnorna. Huvudkandidaterna till posten som förbundskansler efter Angela Merkel (CDU) är Olaf Scholz (SPD), Armin Laschet (CDU) och Annalena Baerbock (De gröna).

Fram tills nyligen såg valet ut att bli rekordjämnt, men i den senaste mätningen får SPD ett stöd på 26 procent, en ökning med en procentenhet sedan förra veckan. Det är den högsta siffran för SPD sedan 2017.

– Det är det bästa på 16 år vilket är sensationellt. Det tyder på att någonting har skett väldigt snabbt, säger SVT:s Christoffer Wendick.

Armin Laschets konservativa block får oförändrade 20 procent, medan De gröna backar en procentenhet till 15 procent.

I klippet ovan kan du hänga med SVT:s utrikesteam i Tyskland, som under två långa kampanjdagar har följt Olaf Scholz i ett försök att förstå utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.