Cédric Herrou har blivit dömd för att ha hjälpt migranter över gränsen. Foto: Ronald Verhoeven, SVT

Olivodlaren Cédric hjälper migranter över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Cédric Herrou bor i Frankrike, nära gränsen till Italien. Han är egentligen olivodlare men de senaste åren har han lagt det mesta av sin tid på att hjälpa migranter och flyktingar.

Man kan kalla honom migrationsaktivist. Cédric Herrou har till och med blivit dömd för att ha hjälpt migranter över gränsen. I slänterna runt hans hus står flera husvagnar, och tält är uppspända där det finns plana ytor. Mer än tusen gäster har han haft här, som mest var det 250 samtidigt. De flesta från Afrika, många ensamkommande.

Cédric Herrou pekar upp mot högsta bergstoppen.

– Där på andra sidan ligger Italien. De kommer hit över bergen, genom kanjonen eller längs tågspåren.

– Även minderåriga som polisen griper kör de tillbaka till Italien fastän de egentligen inte får det. Men de som lyckats ta sig till oss vågar de inte ge sig på. Vi har ordnat juridisk hjälp och de flesta har fått stanna.

Cédric Herrou har haft mer än tusen gäster, de flesta från Afrika och många av dem ensamkommande. Foto: Ronald Verhoeven, SVT

”Polis med automatvapen jagade ungdomar”

Cédric Herrou vandrar längs en brant stig högst upp där hans mark slutar. Därifrån ser man tågtunneln och spåren som går på en tågbro. Ett tåg passerar medan vi står däruppe och blickar ner mot dalen.

– En gång stod jag här och såg hur en polis med automatvapen jagade ungdomar längs järnvägsspåren. De hoppade ner från bron för att komma undan. Vi fick ta hand om 14 barn. Några hade brutit fötterna av hoppet.

– Men det är farligt. Det är faktiskt 18 migranter som har dött när de försökt ta sig hit.

Tälten är tomma

Här i gränstrakterna har fransk polis och soldater, från bland annat Främlingslegionen, effektivt täppt till gränsen. Militären har i uppdrag att hindra terrorister att ta sig in i landet. Några sådana har inte gripits, men desto fler migranter.

Nu kommer nästan ingen igenom här. Om detta vittnar de tomma tälten och husvagnarna.

LÄS MER: Europa vill bekämpa paradisbilden

LÄS MER: Unga torteras på vägen till Europa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.