Solar Valley i Kina är världens största solenergiområde Foto: Nicolai Zellmani/SVT

Oljekungen blev solkung – skapade världens största solenergiområde

Uppdaterad
Publicerad

SVT har varit i Solar Valley, ett område där arbetet för att göra Kina världsledande på förnybar energi har pågått i decennier. Huang Ming grundade vad som kom att bli Solar Valley i Shandongprovinsen för över 30 år sen. Hans oförtrutna arbete för solenergilösningar och hundratals patent har gett den extremt innovativa ingenjören namnet Solkungen.

– Det var när min dotter föddes som jag insåg att jag inte kunde jobba kvar inom oljeindustrin. Oljan skulle kanske inte vara kvar under hennes tid, säger Huang Ming.

Solar Valley är en av världens största geografiska platser för solenergi. Här finns ett hundratal företag, ett stort hotell, utställningshus och utställningshallar, och redan – ett museum.

– Ja, en del av den här tekniken är redan historia, men vi kommer ständigt på nya lösningar hur vi ska använda tekniken smartare och på mer effektiva sätt, säger Huang Ming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.