Oljepriset rusar med över 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Oljepriset rusar med över 30 procent efter nya förhoppningar om en lösning på konflikten mellan Saudiarabien och Ryssland.
President Donald Trump twittrar att han förväntar sig kraftiga nedskärningar gällande produktionen från de båda länderna.

På Twitter skriver Trump att han talat med såväl Ryssland som Saudiarabien och förväntar sig en ”reducering av oljeproduktionen på motsvarande tio miljoner fat olja”. I en intervju med CNBC bekräftar Trump uppgifterna och säger att han fört samtal med såväl Rysslands president Vladimir Putin som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

Kort därefter kom beskedet från saudiarabiskt håll att man vill se att oljekartellen Opec nu samlas för ett möte för att som det heter ”stabilisera oljemarknaden” enligt landets nyhetsbyrå.

Allt detta har nu fått kraftiga effekter på såväl råvaru- som oljemarknaden. Oljepriset rusar över 30 procent och ett fat Brentolja handlas åter igen över 30 dollar medan den amerikanska WTI-varianten i sin tur stiger till över 26 dollar fatet. Beskedet ger också en rejäl injektion åt handeln på Wall Street där en inledande nedgång vändes till kraftig uppgång.

Lamslagit globalt

Samtidigt som coronakrisen lamslagit global ekonomi och minskat efterfrågan på olja kom ytterligare ett dråpslag för nästan exakt en månad sedan när förhandlingar mellan Opecländerna och Ryssland bröt samman. Detta då man från ryskt håll nobbade förslaget att begränsa oljeproduktionen vilket i stället fått Saudiarabien att öka sin produktion. Bara för ett par dagar sedan var oljepriset nere på den lägsta nivån sedan 2003.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer