En iransk oljetanker som seglar under Panamaflagg och som misstänks frakta råolja i strid med EU-sanktioner mot Syrien har stoppats utanför Gibraltar. Foto: Marcos Moreno/AP/TT

Oljetanker stoppad – Iran protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen stoppade brittiska marinsoldater en iransk oljetanker utanför Gibraltar, ett fartyg som man misstänker fraktar råolja till Syrien vilket strider mot EU:s sanktioner. Britternas agerande nu får beröm från USA:s särskilde säkerhetsrådgivare John Bolton.

”Utmärkta nyheter: Storbritannien har hindrat oljetankern Grace I lastad med iransk olja på väg mot Syrien i strid mot EU:s sanktioner, skriver han på Twitter.

Iran protesterar mot stoppet som benämns som en ”olaglig” manöver, och landets utrikesdepartement har kallat till sig Storbritanniens ambassadör för att formellt framföra en protest.

EU införde sanktioner mot Syrien 2011, och till sanktionerna hör embargo för syrisk olja. Fartyget och dess last hålls nu kvar i Gibraltars hamn.

”Skickar en klar och tydlig signal”

Spaniens utrikesminister Josep Borrell hävdar att tankern stoppas efter amerikanska krav på Storbritannien och säger att man ska se på hur insatsen påverkar Spanien eftersom den verkar ha skett på spanskt vatten.

Storbritannien berömmer Gibraltar för ingripandet.

– Det skickar en klar signal att brott mot sanktionerna är oacceptabla, säger en talesman för den brittiska premiärministern Theresa May.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.