Foto: Andrew Caballero-Reynolds/TT

Omans sultan död – viktig medlare mellan USA och Iran

Uppdaterad
Publicerad

Omans sultan Qaboos bin Said, som styrt landet sedan 1970 har avlidit. Han var efter Storbritanniens drottning Elizabeth och Bruneis sultan Hassanal Bolkiah den statschef i världen som suttit längst. Qaboos bin Said var också en viktig medlare mellan USA, Saudiarabien och Iran.

Den 79-årige sultanen avled sent på fredagen och just nu råder tre dagars landssorg i Oman. Någon dödsorsak har inte getts, men Qaboos bin Said hade varit sjuk en längre tid och behandlats för det som tros ha varit tarmcancer i Belgien, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under Qaboos bin Saids ledning höll Oman en neutral position gentemot USA, Iran och Saudiarabien och landets goda relationer hjälpte till att lägga grunden för det som senare skulle bli det kärnenergiavtal som flera västmakter skrev under med Iran, men som USA drog sig ur 2018.

Efterträds av sin kusin

USA:s tidigare president George W. Bush framför sina kondoleanser och skriver i ett uttalande ”Hans majestät hade en vision för ett modernt, välmående och fredligt Oman, och han fullföljde den visionen2.

Qaboos bin Said efterträds av sin kusin, den tidigare kulturministern Haitham bin Tariq al Said, enligt statliga medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.