Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omar har berättat om sina upplevelser i den amerikanska kongressen och inför FN:s generalförsamling.

Han flydde Assad-regimen: Våra arabiska grannar borde protestera

Publicerad

Omar Alshogre fänglsades och torterades efter att ha deltagit i protesterna under arabiska våren. Han är inte förvånad över att Syrien nu släpps in i Arabförbundet.

– Det här är diktaturer som tänker på sig själva först och främst, men deras befolkning borde stå upp för oss.

Beskedet att Arabförbundet beslutat att låta Syrien bli en fullvärdig medlem igen, efter nästan tolv års uteslutning, har väckt starka reaktioner i omvärlden. Omar Alsahogre, som tidigare suttit fängslad av Assad-regimen, är en av de som är kritiska till beslutet.

Han var bara 15 år gammal när han fängslades första gången. Han följde med sin kusin till en demonstration där de blev beskjutna av syriska säkerhetsstyrkor.

– Tänk dig att du är 15 år, ett barn, som följer med på en demonstration, helt plötsligt börjar polisen skjuta ihjäl dina vänner. Jag frös till is och kunde inte springa, då greps jag.

Torteras för vem du följer på sociala medier

Under sammanlagt tre år satt han fängslad och torterades innan han släpptes och flydde till Sverige. I dag bor Omar Alsahogre i USA där han jobbar med att stötta oppositionella i Syrien, men regimens makt gör det svårt att kontakta och hjälpa människor.

– Bara genom att prata med mig riskerar dessa människor sitt liv. De kan bli tillfångatagna och torterade för att de följer fel personer på sociala medier.

”Arabförbundet begår ett misstag”

Men trots att regimen har stärkt sin makt och att Arabförbundet röstat för att låta landet bli medlem igen vägrar Omar Alsahogre att misströsta.

– Jag är inte överraskad över Arabförbundets beslut, men jag tror att de begår ett misstag. De borde inte stödja Assad-regimen utan folket. En dag kommer regimen att falla men befolkningen kommer att vara kvar.

Däremot är han besviken över att beskedet inte väckt större reaktioner i den övriga arabvärlden.

– Vi är ett folk, en familj, även över landsgränserna. Därför är jag besviken att det inte är fler som protesterar. Jag förstår att de är rädda men i dag finns det många sätt att visa sitt missnöje på. Det känns som vi är bortglömda.

Hur har Bashar al-Assad lyckats behålla sitt grepp om makten? Se mer i Utrikesbyrån: Diktatorns seger på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.