Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regnskogsexpert: “Har aldrig varit så här allvarligt” Foto: SVT

Omfattande bränder i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna i Amazonas är de mest omfattande på flera år. Hittills i september har antalet rapporterade bränder passerat det totala antalet i regionen för hela september 2019, visar rapporter.

– Det är allvarligt, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler i Morgonstudion.

Efter en torr augustimånad fortsätter bränderna att svepa genom Amazonas regnskog. Satellitbilder från tidigare i veckan visar, enligt den brasilianska tidningen Folah de S. Paulo, att över 20 000 skogsbränder hittills har inträffat i Amazonas i september månad. Det kan jämföras med samma period förra året, då de totala antalet uppgick till knappt 20 000 för hela september.

Enligt Olle Forssmed, expert på regnskog och tropiskt skogsbruk på WWF, är situationen alarmerande.

– Det har aldrig varit så här allvarligt som det är nu. De mängder som vi ser brinner nu är lika mycket som förra året och det är otroligt oroväckande. Det vi ser nu i september är en fördubbling jämfört med i fjol, säger han i Morgonstudion.

Enligt Olle Forssmed hotar bränderna att rubba ekosysystemen.

– Det allvarligaste är den biologiska mångfalden. Ingen annanstans på jorden har vi ett sådant myller av liv och arter, säger Olle Forssmed.

Frigöra mark

Orsakerna till bränderna tros delvis vara naturliga kopplat till torkan. Men även lantbrukare som vill frigöra mark utgör ett stort problem.

– En del av bränderna sker av mer naturliga skäl, att det är en torrperiod i Brasilien under den här delen av året. Men det räcker inte som förklaring. Det finns också många som medvetet sätter eld på naturområden för att frigöra mark i första hand för boskapsskötsel. Så det är kopplat till köttproduktion, men även jordbruk och sojabruk, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler i Morgonstudion.

Även våtmark drabbad

Skillnaden nu mot tidigare år är, enligt Tigran Feiler, att även våtmark  är drabbad i en allt större utsträckning.

– Pantanal är världens största våtmark som är ett viktigt och känsligt ekosystem. Och där är det tre gånger fler bränder i än i fjol. Så vi ser en fortsatt utveckling av det som pågått de senaste två åren, säger han.

Brasilien drabbas årligen av bränder i Amazonas och insatser har satts in efter påtryckningar både från offentliga personer och utländska regeringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer