Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Omfattande rysk robotattack – flyglarm i hela Ukraina

Publicerad

Under måndagsförmiddagen har ryska robotar skickats mot mål i hela Ukraina. Enligt uppgifter till The Guardian ska fler än hundra robotar ha avfyrats från flygplan och eventuellt även fartyg.

– Om det stämmer så är det den tredje stora ryska robotattacken på sistone, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till SVT.

Flyglarm ljuder i hela Ukraina under måndagen och invånare uppmanas söka skydd. Mykolajiv-regionens guvernör Vitalij Kim skriver på Telegram att 14 ryska bombplan av typen Tu-95 ska vara i luften.

– Det är ett led i den ryska strategiska bombkampanjen som de har hållit på med sedan Surovikin tog befälet, säger Joakim Paasikivi.

El och infrastruktur måltavlor

Explosioner har rapporterats in från flera delar av landet. Kyiv Independent skriver på Twitter att explosioner rapporterats från bland annat regionerna Donetsk och Poltava. Även i Odessa, Tjerkasy och Kryvyj Rih ska explosioner ha ägt rum. I Odessa har strömmen till stadens pumpstationer kapats, vilket lett till att hela staden nu är utan rinnande vatten.

– Man verkar ha fokuserat på att slå ut el och infrastruktur, säger SVT:s utrikesreporter Regina Svedberg Ågren.

Två döda i Zaporizjzja

Tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving instämmer i analysen. Attackerna på civil infrastruktur har enligt honom tre syften:

– Dels att försöka bryta den ukrainska motståndsviljan, dels att trötta ut luftförsvaret och dels att man vill skapa ännu en flyktingström och sätta mer press på väst.

Även rapporter om skador och dödsfall har börjat komma in. Reuters skriver att två personer dödats i Zaporizjzja-regionen och att elförsörjningen slagits ut i Sumy-regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.