Gamla stan i Hannover. Evakueringarna äger emellertid rum i stadsdelen Vahrenwald Foto: Hannover Marketing & Tourismus GmbH

Omkring 50.000 evakueras i Hannover efter bombfynd

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna i Hannover förbereder Tysklands näst största desarmeringsinsats någonsin efter flera bombfynd. På söndagen måste omkring 50.000 personer lämna sina hem.

I förberedelserna ingår tiotusentals portioner soppa, hundratals ambulanser och ett rullande bibliotek.

Evakueringarna äger rum i stadsdelen Vahrenwald, där myndigheterna befarar att det finns hela 13 blindgångare från andra världskriget på en tomtmark. Planen är att gräva fram bomberna och oskadliggöra dem, skriver Frankfurter Allgemeine.

Museibesök och rullande bibliotek

För säkerhets skull har myndigheterna valt att evakuera omkring 50.000 personer. Sju vårdhem och en sjukvårdsanläggning omfattas av åtgärderna. I förberedelserna ingår hundratals ambulanser, fältsängar och tiotusentals portioner soppa, skriver Spiegel.

Men det är inte allt.

Myndigheterna har även förberett ett omfattande kultur- och sportprogram för de berörda, där museibesök, biobesök, spel och ett rullande bibliotek står på agendan.

– Det här är den största insatsen i Hannover sedan andra världskriget, säger brandkårens talesperson Michael Hintz till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Inte riskfritt

Staden är inte ovan vid den här typen av insatser. För två år sedan evakuerades cirka 31.000 personer efter att man hade hittat en blindgångare under ett rivningsarbete på en före detta skolgård, och 2013 utrymdes hela innerstan under en kort period.

Men desarmeringar är inte helt riskfria. 2010 dog tre vapenexperter i Göttingen när insatsen misslyckades.

Hannover utsattes för omfattande bombningar av de allierade under andra världskriget. Den 9 oktober 1943 släpptes 261.000 bomber över staden. 1.245 människor dog och 250.000 blev hemlösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.