Foto: AP/TT

Omröstning hos Tory-partiet: Boris Johnson fortsatt i ledning

Publicerad

Sajid Javid har slagits ut i den fjärde omgången om vem som ska bli partiledare för Konservativa partiet. Tre kandidater återstår.

Sajid Javid, som även är inrikesminister, fick 34 röster mot Jeremy Hunts 59.

– Jag är ödmjuk inför allt stöd jag fått. Detta är en utmanande tid för vårt parti och vår regering, det konservativa partiet måste fortsätta att vara en bred kyrka, säger Sajid Javid enligt BBC.

Michael Gove fick 61 röster och hoppade upp till en andraplats, och Boris Johnson leder med 157 röster.

TV-debatt och turné landet över

En resultat från den femte omgången, som hålls under eftermiddagen, kommer runt 19.00. Ur den omröstningen kommer de två sista kandidaterna att väljas. För de två slutkandidaterna väntar en stor turné landet över, och två debatter som sänds på tv. Slutligen är det partiets cirka 160 000 medlemmar som får välja vem som blir partiledare tillika landets statsminister.

En ny partiledare väntas presenteras runt den 22 juli.

Synen på Brexit splittrar kandidaterna

Ursprungligen skulle utträdet ur EU ha skett den 29 mars. Men det har skjutits upp två gånger och det är nu ett låst politiskt läge kopplat till frågan. Boris Johnson får stöd från Brexit-anhängare i partiet, och menar att Storbritannien måste lämna senast den 31 oktober, med eller utan avtal. Michael Gove och Jeremy Hunt är mer öppna för att skjuta fram utträdet ytterligare.

EU har tidigare varit tydliga med att den inte kommer återuppta förhandlingarna kring det avtal som det slöt med Theresa Mays regering, som avslogs tre gånger i parlamentet och ledde till hennes avgång.

Storbritanniens finansminister Philip Hammond har tidigare varnat för effekterna ett utträde utan avtal skulle få på brittisk ekonomi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer