Önation förbjuder solkräm

Uppdaterad
Publicerad

Önationen Palau i Stilla havet inför nu förbud mot att använda solkräm. Det gäller för den som tänker bada eller dyka i havet, rapporterar BBC.

Orsaken till att användandet av solkräm förbjuds är att oron för kemikalierna som kan hamna i vattnet. Kemikalierna kan vara giftiga för korallerna och det som lever i havet, även i mindre doser, skriver BBC.

Förbudet tillkännagavs 2018 och träder nu i kraft, i dag den 1 januari 2020.

Det gäller för all solkräm som innehåller till exempel oxybenzone och octinoxate, som absorberar ultraviolett ljus och är vanliga i solkrämer. Krämen får varken användas eller säljas i landet.

Presidenten: ”Respektera miljön”

Palaus president Tommy Remengesau säger att giftiga kemikalier från solkräm har hittats i Palaus kritiska habitat och i cellvävnaderna hos några av landets djur.

– Vi måste leva och respektera miljön eftersom miljön är livets boplats. Vi har inte något emot att vara den första nationen som förbjuder dessa kemikalier, säger han.

Giftiga för djur

Internationella korallrevförbundet sa inför förbudet att kemikalierna är kända miljöföroreningar och att del flesta av dem är oerhört giftiga för de yngre stadiet för många vilda djurarter.

Samma typ av förbud träder i kraft i mars på Jungfruöarna och Bonaire. Hawaii planerar att införa ett liknande bud som är tänkt att träda i kraft 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.