Den 600 meter lång barriär som ska samla ihop plastskräp i Stilla havet är nu på väg från San Fransisco för att placeras ut mellan USA:s västkust och Hawaii. Foto: The Ocean Cleanup

Operation plaststädning i havet igång

Uppdaterad
Publicerad

Startskottet har nu gått för det stora projektet plaststädning, kallat The Ocean Cleanup. En 600 meter lång barriär bogseras ut från San Francisco i Kalifornien i riktning mot världens största plastsamling i Stilla havet. Efter fem år av förberedelser har den unge Boyan Slats dröm realiserats.

Boyan Slat var bara 16 år när han blev övertygad om att något måste göras mot de enorma plastansamlingar som bildats i världshaven. Tack vare privata bidrag och frivilliga insatser har hans ideella miljögrupp i Nederländerna lyckats göra verklighet av visionerna.

Boyan Slat var 18 år när han fick världen att lyssna till hans ideer om hur man kan samla in plastskräpet i havet. Fem år senare är projektet igång. Foto: AFP/Josh Edelson

En 600 meter lång barriär bogseras nu mot målet Stilla havets stora sopområde, och ska med hjälp av strömmar, vågor och vindar naturligt formas till ett u och samla ihop plasten. Under ytan hänger en sorts gardiner som ska trycka upp skräpet mot barriären, men som låter fisk passera.

Anläggningen är utrustad med solcellsdriven teknologi och navigationssystem för att inte utgöra en fara för den marina trafiken.

Den 600 meter lång barriär som ska samla ihop plastskräp i Stilla havet är nu på väg från San Fransisco för att placeras ut mellan USA:s västkust och Hawaii. Foto: The Ocean Cleanup

Man uppskattar att det flyter omkring 80 000 ton plast i haven, enligt en ny rapport. Nästan hälften av skräpet består av fiskenät som utgör en fara för fisk och andra djur. Projektet vill förhindra att plastavfallet sjunker till botten där man inte kan bärga det.

Störa livet i havet

Från forskarhåll kommer farhågor att operationen kan störa det marina livet. Städningen kommer att leda till att människor fortsätter att slänga skräp i haven, menar andra kritiker.

Den långa tuben ska bogseras 240 sjömil ut i Stilla havet. Foto: SVT Design

Barriären dras ut till det stora plastområdet mellan Hawaii och San Francisco. Efter två veckors tester räknar projektet The Ocean Cleanup med att sätta igång själva städningen. Avfallet kommer att placeras på pontoner som ska transportera skräpet till land. Om ett halvår räknar man med att de första soporna kan säljas för återvinning.

Väl på plats kommer barriären att bilda en skräpuppsamlande u-form. Foto: AFP

– I 60 års tid har människan slängt plast i havet. Det är en viktig milstolpe att vi nu i stor skala kan plocka upp skräpet ur havet igen, sade Boyan Slat, vid den högtidliga invigningen nyligen. Han räknar med att projektet kommer att finansieras helt genom återvinningen.

När skräpet har samlats vid den 600 meter långa barriären kommer det att plockas upp i mindre båtar och forslas tillbaka till fastlandet för återvinning. Foto: The Ocean Cleanup

Om man lyckas med testanläggningen ser gruppen framför sig att ett 60-tal liknande anläggningar ska kunna placeras ut i världshaven inom två år.

Och inom fem år räknar man med att ha städat upp hälften av allt skräp. Gruppens mål är att minska plasten i haven med 90 procent fram till 2040.

Under barriären hänger en sorts gardiner som ska hjälpa till att samla in det flytande plastskräpet. Foto: The Ocean Cleanup

Fakta: FN:s marina mål

Vid FN:s toppmöte den 25 september 2015 antog världens stats- och regeringschefer 17 globala mål för hållbar utveckling fram till år 2030.

På punkt 14 på listan hamnar hav och marina resurser. Målet syftar till att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt.

Delmål handlar bland annat om att sätta stopp för överfiske till 2020, att föroreningar kraftigt ska minska till 2025 och att det ska finnas tio procent skyddade marina områden till 2020.

Det globala nätverket Friends of the Ocean Action har bildats för att främja arbetet med att rädda havet. Nätverket består av ett 40-tal personer från olika organisationer i världen och leds av biståndsminister Isabella Lövin (MP).

2020 ska FN:s nästa stora havskonferens genomföras.

Källa: Havet.nu, Regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.