I dag skriver hon själv i New York Times om operationerna där båda brösten togs bort och sedan rekonstruerades.
”Mina läkare uppskattade att jag hade 87 procents risk att få bröstcancer och 50 procents risk att få äggstockscancer”, skriver hon.
Angelina Jolie bär på en defekt gen, BRCA1, som kraftigt ökar risken att utveckla bröst- och äggstockscancer. Hennes mamma dog i cancer bara 56 år gammal. Jolie beslöt att operera bort sina bröst för att hennes barn skulle slippa oroa sig för att hon skulle dö på samma sätt och för att uppmuntra andra kvinnor att ta reda på om de är riskzonen och att i så fall ta hjälp av medicinsk expertis.
– Det kan säkert få andra kvinnor att våga testa om de också bär på ärftlig cancer, det spelar nog en roll att en så flashig förgrundsfigur visar mod, säger Brita Arver, vid Radiumhemmet.
Minskar risken med 90 procent
En operation minskar risken med 90 procent och mycket få har utvecklat cancer efter den. Enligt Arver bör den som till exempel har en mamma som fick bröstcancer i 30-årsåldern eller har äggstockscancer i familjen testa sig.
Prover, utredning och operation finansieras via sjukförsäkringen och tiden mellan test och operation är ungefär ett år.
– Det är ett stort ingrepp, man måste förstå vad man ger sig in på och varför man gör det – för att inte få cancer. De nya, rekonstruerade brösten är inte som de gamla, det finns ingen känsel i dem och man ska inte tro att det blir som en bröstförstoring, säger Brita Arver.
– Men å andra sidan, har man vuxit upp med en mamma som varit svårt sjuk hela uppväxten eller lever med en döende syster så spelar nog brösten en liten roll.
En annan amerikansk skådespelerska som har en mutation i BRCA1-genen och som opererat bort båda brösten är Christina Applegate. Även hennes mamma hade drabbats av bröstcancer men överlevt.
Medvetenheten ökar
Antalet profylaktiska bröstoperationer i Sverige blir något fler varje år i takt med att medvetenheten om ärftlig benägenhet för cancer ökar. Nästan alla lyckas, några få vill inte ha inlägg men de flesta rekonstrueras permanent med silikon.
– Operationen blir mer komplicerad ju mer storväxt kvinnan är, överviktiga har lättare att få infektioner och svårare att behålla implantatet. Rökning och diabetes är också försvårande, säger Brita Arver.
Den som misstänker att förändringar i bröstcancergenerna BRCA1 och 2 kan finnas i familj och släkt kan börja hos sin vårdcentral och där få remiss till en sjukhusmottagning med cancergenetik.