Det är skördetid i Nagarharprovinsen i Afghanistan nära gränsen till Pakistan, och opiumodlingarna ligger gömda i fickor av veteskörden för att inte avslöjas – ett stenkast från vägen. Foto: Niclas Berglund

Opiumodlingarna i Afghanistan växer snabbare än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna i Afghanistan avancerar och tar kontroll över bördiga områden utanför storstäderna. Och narkotikahandeln används till att finansierar talibanernas terror, därför växer nu opiumodlingarna snabbare än någonsin.

Vallmofälten ligger dolda några hundra meter från vägkanten utanför Jalalabad. Det har just varit skördetid här och vallmoknopparna har tappats på sav. 90 procent av världens opiumproduktion kommer från Afghanistan och det är dessa fält som får de nödställda bönderna i området att överleva.

– Eftersom många är fattiga blir opiumodlingarna allt större här. Vi ser ingen annan chans. Skulle det finnas andra arbeten eller möjligheter skulle vi inte odla opium, säger en av bönderna till oss.

Det är olagligt med opiumodlingar i Afghanistan, men i området kring Nagarharprovinsen är ett ingenmansland med det Talibankontrollerade bergsområdet bara några kilometer bort. Foto: Niclas Berglund

Ingen kontroll

Den bördiga jorden i Nangarhar-provinsen och det heta klimatet ger stora skördar, som används till att framställa opium och heroin. Och alla bönder tvingas betala till Talibanrörelsen för sina odlingar. Minst 100 miljoner dollar varje år tjänar extremisterna på droghandeln. Området där vi befinner oss är farligt och här på gränsen mot Pakistan har regeringen väldigt lite inflytande.

– Vi vet att det egentligen är olagligt att odla opium, men här finns inga poliser och talibanerna har många här som stöttar deras terror, berättar han.

En Afghansk familj tar hand om årets veteskörd. Foto: Niclas Berglund

Rekordstora mängder

Ifjol framställdes rekordstora mängder opium i Aghanistan. Talibanernas offensiv och stora framryckning har gjort att narkotikahandeln breder ut sig. Fattiga bönder gör vad dom kan för att överleva och talibanerna finansierar en stor del av sin terror med narkotikan.

– Bönderna får betala stora pengar till talibanerna för att få odla. Vi gör vad vi kan för att stoppa odlingarna, men det är också extremt farligt för oss att vistas här, berättar polisen Iftikhar Yousafzai.

Misslyckad bekämpning

Missbruket och narkotikahandeln i Afghanistan breder ut sig, även om det mesta som framställs smugglas till andra länder. Men försöken från omvärlden att begränsa opiumodlingarna i Afghanistan har misslyckats. FN har till exempel tillsammans med de lokala myndigheterna försökt att påverka bönderna att odla andra grödor, som majs och vete.

Men förtjänsten är bara en bråkdel av vad opiumodlingarna ger och den ökade osäkerheten i landet gör att droghandeln bara ökar.

– Talibanerna slåss för att vinna kontrollen över stora delar av vårt land, men terroristerna strider också för att fortsätta att kontrollera opiumhandeln. Utan de pengar som kommer från narkotikan, skulle inte talibanerna kunna föra det här kriget som dom gör, menar polisen Iftikhar Yousafzai.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer