Oppositionen vann i Istanbul

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionella Republikanska folkpartiet har säkrat segern i Istanbuls lokalval.
AKP:s kandidat Binali Yildirim har erkänt sig besegrad och gratulerar konkurrenten Ekrem Imamoğlu till borgmästartiteln.

Strax efter klockan 18 svensk tid kom de första siffrorna från borgmästarvalet i Istanbul. Med närmare 97 procent av rösterna räknade hade Ekrem Imamoğlu, från sekulära Republikanska folkpartiet (CHP), samlat 53,8 procent av väljarstödet. Att jämföras med 45,2 för Binali Yildirim från konservativa Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP), skriver den turkiska nyhetsbyrån Anatolia på sin sajt.

I ett segertal tackade Ekrem Imamoglu alla som röstat och som övervakat valet.

– Ni är demokratins vinnare i dag. Nu är det dags att vända ett nytt blad i Istanbul där rättvisa och jämlikhet ska gälla. Uppdraget jag har fått är det värdefullaste och stoltaste jag fått i mitt liv, sa han, enligt Habertürk.

Jättelikt uppbåd av anhängare och press efter att Ekrem Imamoğlu lagt sin röst i borgmästarvalet – ett val där Imamoğlu står som segrare Foto: TT / Bulent Kilic / AFP

Det var andra gången på tre månader – och åttonde gången på fem år – som Istanbulborna utsåg ny borgmästare.

Med ett fåtal röster kvar att räkna ledde Imamoglu med 54,03 mot 45,09 procent.

Ogiltigförklarat resultat

Den 6 maj beslutade Högsta valkommissionen i Turkiet att ogiltigförklara resultatet från valet i Istanbul den 31 mars, med motiveringen att det präglats av fusk och ”allvarlig korruption”.

Utlåtandet fick oppositionen – som enligt resultatet med knapp marginal hade tagit hem segern – att gå i taket. Beslutet kallades politiskt motiverat och valkommissionen anklagades för att gynna president President Recep Tayyip Erdogans och dennes parti AKP.

Presidenten själv tog dock det hela med ro.

– Det finns felaktigheter här. Låt oss vända oss till folket för att se vad de har att säga, sade Erdogan, enligt Reuters.

Oväntad förlust

Presidenten hade onekligen sina skäl att förorda omval.

Resultatet den 31 mars innebar nämligen ett oväntat nederlag för Erdogans konservativa Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). I ett enda slag förlorade det makten i både huvudstaden Ankara och landets ekonomiska draglok Istanbul, där AKP och dess islamistiska företrädare styrt i 25 år.

I båda städerna knep i stället sekulära Republikanska folkpartiet (CHP) segern. Den politiska doldisen Ekrem Imamoğlu valdes till borgmästare i Istanbul.

Imamoğlu gick till val under parollen ”Allt kommer att bli bra” och har noggrant undvikit den vanligtvis offensiva retoriken i turkiska valrörelser.

Senast vann han med bara 13 000 fler röster än AKP:s Yildirim. Den här gången blev marginalen väsentligt större.

Lokalvalen i Turkiet hölls den 31 mars 2019.

Enligt de officiella resultaten fick det styrande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP)drygt 44 procent av rösterna nationellt, medan Republikanska folkpartiet (CHP) fick stöd av 30 procent. Resultatet är omtvistat och har ifrågasatts av oppositionen.

AKP led svidande förluster i storstäderna. I huvudstaden Ankara vann CHP:s borgmästarkandidat Mansur Yavas med drygt 50 procent av rösterna. AKP:s kandidat fick 47 procent.

Söndagens omval rör Istanbul, Turkiets största stad med över 15 miljoner människor och president Erdogans hemdistrikt.

Antalet röstberättigade är drygt 10,5 miljoner, av dessa röstade omkring 84,5% på söndagen.

Källa: Turkiets statliga nyhetsbyrå Anatolia med flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.