Den ryske oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj. Foto: TT

Alexej Navalnyj uppger att han frihetsberövats i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj har frihetsberövats, uppger han själv i en video på sitt Instagramkonto. Navalnyj säger att han greps när han var på väg ut på en joggingtur i Moskva och togs till en polisstation.

– Folk har rätt när de säger att träning inte alltid är bra för hälsan, skojar Navalnyj i klippet.

-Jag har blivit frihetsberövad och sitter nu på en polisstation i shorts som en idiot, fortsätter han.

Flera oppositionspolitiker, allierade med regeringskritikern Aleksej Navalnyj, demonstrerade i helgen mot att de, på enligt dem felaktiga grunder, nekats att kandidera i stadens lokalval i september.

Demonstationen samlade över 20 000 människor enligt oppositionen och Navalnyj har uppmanat till nya protester nästa helg om kandidaterna inte får ställa upp i valet.

Navalnyjs advokat, Olga Michailova, säger till den ryska oberoende nyhetsbyrån Interfax att misstankarna gäller brott ordningslagen. Hon tillägger att hon inte har några detaljer kring frihetsberövandet men utesluter inte att det hänger ihop med helgens planerade demonstration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.