Aleksej Navalnyj och Vladimir Putin. Foto: TT

Oppositionsledare Navalnyj förklaras skyldig

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands mest kände oppositionsledare Aleksej Navalnyj förklaras skyldig till förskingring av en domstol i staden Kirov. Det betyder att han inte kommer att kunna kandidera till presidentvalet nästa år.

Aleksej Navalnyj har åkt in och ut i ryska rättssalar de senaste åren. Han åtalades 2013 i staden Kirov för att ha förskingrat statligt ägd skog till ett värde av 3,8 miljoner kronor. Han dömdes till fem års fängelse men straffet omvandlades till villkorlig dom.

Navalnyj ansåg att domen var ett försök att hindra honom att fortsätta sin politiska karriär. Han fick oväntat starkt stöd – 30 procent av rösterna – när han ställde upp i valet till borgmästare i Moskva. Två månader efter valet blev han åtalad.

EHCR kräver skadestånd

Högsta domstolen friade Navalnyj men skickade tillbaka ärendet för en ny rättegång i Kirov, där dagens dom avkunnades. Domen är en del av en större trend av en lång rad av politiska domar.

– Vi ser ökad repression i Ryssland mot oliktänkande. Det är näst intill omöjligt att bedriva oppositionell verksamhet utan att bryta mot lagen, säger Carolina Vendil Pallin, rysslandsexpert på FOI, totalförsvarets forskningsinstitut.

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, ECHR, granskade fallet Navalnyj och fann att den ryska staten brutit mot hans rätt till en rättvis rättegång och kränkt hans yttrandefrihet. ECHR kräver Ryssland betalar 600.000 kr i skadestånd till Navalnyj.

– Utrymmet har gradvis krympt. Man kan bli anklagad för många saker i en rad nya lagar. Det kan räcka med att delta i protester ett flertal gånger, eller ett inlägg i sociala medier, eller kränkning av religiösa känslor. Det är ett sätt att kontrollera samhället inför presidentvalet 2018. Men makten är också orolig för sociala protester på grund av den svaga ekonomin, säger Carolina Vendil Pallin.

Står fast vid sin oskuld

Den 40-årige oppositionspolitikern och bloggaren säger i en intervju i Svenska Dagbladet, SvD, att Kremls strategier handlar om att diskreditera hans arbete genom att utmåla måla honom som en skurk. Det handlar om att göra honom osynlig så att han popularitet inte växer, enligt intervjun.

Han står fast vid sin oskuld och är inte förvånad över antalet rättegångar mot honom.

– I Ryssland kan det inte vara på något annat sätt. Om någon är politiskt obekväm för myndigheterna riskerar man åtal. Jag berättar om korruptionens konsekvenser, om Putins inre cirklar, säger Aleksej Navalnyj till SvD, inför domen idag.

Navalnyj avslöjade i december att han tänker kandidera till presidentvalet 2018. Han har nyligen öppnat kontor i St.Petersburg där han ska samla in namnunderskrifter som stöd för sin kampanj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer