Ungerns premiärminister Viktor Orbán är bekymrad. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Orbán: Européer kan bli minoritet i EU

Publicerad

EU måste skydda sina gränser, annars hotas Europa av massinvandring, säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Samtidigt blir situationen allt mer desperat för flyktingarna som väntar vid en tågstation i Budapest, rapporterar SVT Nyheters utsände reporter Niklas Svensson.

Det var i ett radiotal som Ungerns premiärminister Viktor Orbán varnade för att miljoner flyktingar snart kommer att ta sig in i Europa, rapporterar Reuters.

– Nu pratar vi om hundratusentals, men nästa år kan vi prata om miljoner, och det är inte slutet. Plötsligt kan vi vara en minoritet på vår egen kontinent, säger Orbán, som på torsdagen sade sig vara beredd att stödja ett kvotsystem inom EU för att ta emot flyktingar.

I dag ska han till Prag för att möta ledarna för Polen, Tjeckien och Slovakien för att diskutera flyktingkrisen.

Stigande frustration

SVT Nyheters reporter Niklas Svensson säger att förvirringen och frustrationen bara växer vid den tågstation i Ungerns huvudstad Budapest där ett par tusen flyktingar väntar på att få komma vidare.

– Människor väntar på information på vad de ska göra härnäst. Många vill till norra Europa men vet inte hur det ska gå till, berättar Niklas Svensson.

– De har varit där i flera dagar nu och har biljetter som inte går att använda. Enligt den senaste informationen kommer tågen inte att passera gränserna i dag heller.

Dessutom har det börjat regna vilket försvårar läget för de människor som sover utomhus vid stationen.

FN: Inför massbosättningsprogram

EU:s medlemsstater måste anta ett bindande ”massbosättningsprogram” för flyktingar, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres. I ljuset av den pågående migrantkatastrofen kan ett sådant program enligt Guterres behöva omfatta ”så många som 200.000” personer.

”Folk som visar sig ha giltiga skäl till skydd. . . måste komma i åtnjutande av ett massbosättningsprogram, som ska vara bindande för alla EU:s medlemsländer”, heter det i en kommuniké från Guterres kontor i Genève.

Tusk varnar för spricka

Under fredagen ska även EU:s utrikesministrar träffas i Luxemburg för att diskutera flyktingsituationen.

EU:s permanente ordförande Donald Tusk har uppmanat medlemsländerna att dela på ansvaret för att ta emot minst 100.000 flyktingar.

Samtidigt varnade Tusk i går för en växande spricka mellan öst och väst inom unionen i synen på migrationskrisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet