Foto: TT

Orbán: Kvinnor som föder många barn ska slippa skatt

Uppdaterad
Publicerad

Ungerska kvinnor med fyra eller fler barn kommer aldrig mer att behöva betala inkomstskatt, lovar landets president Viktor Orbán i sitt årliga tal till nationen.
– I stället för bara siffror vill vi ha ungerska barn. Invandring är för oss att kapitulera, sa han i talet, skriver The Guardian.

Syftet med förslaget är att öka landets befolkning och det är enligt Orbán en bättre lösning än att släppa in invandrare från muslimska länder.

– Det föds färre och färre barn i Europa. För väst har svaret på det varit invandring. Vi ungrare har ett annat sätt att tänka. I stället för bara siffror vill vi ha ungerska barn. Invandring är för oss att kapitulera, sa Orbán på söndagen.

Under de senaste åren har den ungerska befolkningen minskat, samtidigt som man har en av de lägsta fertilitetsnivåerna bland OECD-länderna. Uppskattningsvis har cirka en halv miljon ungrare emigrerat till Västeuropa sedan landet gick med i EU 2004, skriver AFP.

– Under 2017 var det fler som återvände till Ungern än de som lämnade landet, skriver den ungerska ambassaden i Stockholm i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Utökat låneprogram

Åtgärderna innefattar bland annat ett utökat låneprogram för familjer med minst två barn för att hjälpa dem att köpa bostad, samt slopad inkomstskatt för kvinnor som föder minst fyra barn.

Dessutom ska kvinnor under 40 år som gifter sig för första gången bli berättigade till ett subventionerat lån på drygt 330 000 kronor. En tredjedel av skulden skrivs av när ett andra barn föds, och hela lånet efter tredje det barnet.

– Enligt undersökningar stödjer 80 procent av den ungerska befolkningen regeringens familjepolitik, skriver den ungerska ambassaden till SVT Nyheter.

I nuläget finns det ingen uppskattning vad åtgärderna kommer att kosta. Under fredagen sa Orbáns stabschef, Gergely Gulvás, kommer att finansieras med hjälp av överskottsintäkter för 2019 års budget och finansiella reserver, rapporterar Reuters.

Hundratals demonstranter

Samtidigt som premiärministern höll sitt tal  till nationen samlades flera hundra demonstranter utanför hans kontor i slottsdistriktet, medan ytterligare hundra demonstranter blockerade en närliggande bro som går över floden Donau för att protestera mot regeringen.

– Utifrån kanske det ser ut som Orbán föreslår ut som något bra, men det är inte bra för Europa och det är inte bra för Ungern och dess invånare, säger en man som demonstrerar utanför slottsdistriktet på söndagen, till Euronews.

Den ungerska ambassaden bekräftar för SVT Nyheter att demonstrationen ägde rum och att demonstranterna är missnöjda med Orbáns politik.

– Den migrationsvänliga ungerska oppositionen angriper Viktor Orbáns regering eftersom denna säger nej till illegal invandring. Antalet närvarande vid gårdagens demonstration visar att det ungerska folket inte stödjer oppositionens politik, skriver den ungerska ambassaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer