Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Risken med att blicka bak i historien: ”Kan födas ambitioner hos nationalistiska politiker att man har rätt till mycket mer land än vad man har idag” Foto: Reuters

Här bär Orbán halsduken som väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har retat upp sina grannländer Rumänien och Ukraina genom att bära en fotbollshalsduk prydd med en karta över ett utvidgat Ungern.

– Någonstans finns det en fantomsmärta hos ungerska nationalister att man längtar tillbaka till en känsla av att vara större och mäktigare än vad man är idag, säger SVT:s Christoffer Wendick.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán intervjuades i söndags med en fotbollshalsduk på sig.

Det fick Ukraina att se rött.

På halsduken fanns nämligen en karta över det gamla Storungern – som innefattar områden inom de nuvarande länderna Österrike, Slovakien, Rumänien, Kroatien, Serbien och Ukraina.

– Detta är ungersk nationalism. Orbán han vill förmedla bilden av att Ungern är någonting mycket större och stoltare än vad man kan se på en vanlig karta idag, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Ukraina kallar nu upp den ungerska ambassadören för att kräva en ursäkt.

”Främjandet av revisionistiska idéer i Ungern bidrar inte till utvecklingen av ukrainsk-ungerska relationer och stämmer inte med principerna för europeisk politik”, skriver talespersonen Oleg Nikolenko på Facebook, enligt The Guardian.

SVT:s Christoffer Wendick menar att gamla kartor har fått mer spridning sedan kriget i Ukraina bröt ut. Och att risken med det är att nationalistiska politiker anser att man har rätt till mer land än vad man har idag. Se mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.