Orden som är förbjudna i Kina

Uppdaterad
Publicerad

En lista över de ord som ska censureras på internet i Kina har läckt ut till en webtidning. Orden beskriver oroligheterna i Xinjiang, men även i Tibet.

Dokumentet som webtidningen China Digital Times publicerar uppges vara en beställning från landets ”propagandamyndigheter”, till ett eller flera sökmotorföretag i Kina.

Dokumentet är en lista över ord som skulle censureras från och med klockan 19 på onsdagen den 8 juli, den dag då massiva truppinsatser tvingade fram ett spänt lugn i provinshuvudstaden Ürümqi.

Svarta listan

I listan anges vilka ord som sättas på den ”svarta listan” – dvs inte ge några träffar alls. Andra ord ska enligt beställningen i stället peka vidare mot andra ord som står på den ”vita listan”, som innehåller ord som måste publiceras och som ska framhävas i sökresultat.

Orden som anges i beställningen handlar om konflikten i Xianjiang och de inblandade folkgrupperna uigurer och han-kineser, men även om Tibet.

Jämförelser med Tibet

Många utländska kommentatorer har gjort jämförelser mellan oroligheterna i Xinjiang och de oroligheter som skakade Tibet för ett år sedan. På listan finns även namn på ledande kinesiska politiker.

China Digital Times uppger att man fått dokumentet från en källa på ett sökmotorföretag, utan att ange vilket. Både Google och Yahoo har tidigare fått kritik för att ha gått den kinesiska regimen tillmötes med att upprätta nätcensur på sin sökmotorer.

Bevakar Kinas omvandling

China Digital Times är en webtidning som drivs av journalistikinstitutionen på Berkeley-universitet i USA. Initiativtagare och chefredaktör är den pekingfödde författaren, journalisten och medborgarrättskämpen Xiao Qiang som även undervisar på Berkeley.

Webtidningen har till uppgift att bevaka Kinas sociala och politiska omvandling och landets förändrade roll i världen. China Digital Times skrivs på både engelska och kinesiska. Redaktionen sammanställer material från nyhetskällor, och producerar eget journalistiskt material.

Artikeln om censurlistan är publicerad av chefredaktören Xiao Qiang som också gjort den engelska översättningen.

Per Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.