Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryskledda styrkor finns på plats i Kazakstan. President Tokajev ger nu ok att skjuta mot demonstranter utan förvarning. Foto: AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kazakstans president: Militären får skjuta utan förvarning

Uppdaterad
Publicerad

Enligt president Tokajev har den ”konstitutionella ordningen” återställts efter flera dagars protester och sammandrabbningar i Kazakstan. Samtidigt ger han landets militär tillstånd att ”utan förvarning” skjuta mot demonstranter.

– De som inte ger upp kommer att elimineras, säger Tokajev i ett tv-sänt tal på fredagen.

Minst 18 poliser och 26 demonstranter uppges ha dödats under de senaste dagarnas protester i Kazakstan. Över 1 000 ska ha skadats. Nu uppges dock situationen ha lugnat ned sig, enligt ett uttalande från president Tokajev under fredagen.

– Den konstitutionella ordningen har i stort sett återställts i alla regioner. Men terroristerna fortsätter att använda vapen. Våra antiterror-insatser kommer därför att fortsätta till det att vi helt besegrat militanterna, säger Tokajev.

Under ett tv-sänt tal på fredagen säger Tokajev att han gett landets militär tillstånd att utan förvarning skjuta mot demonstranter.

– De som inte ger upp kommer att elimineras, säger Tokajev enligt AP.

Anklagar utlänningar för inblandning

Presidenten anklagar också utländska aktörer för att ha deltagit i och förvärrat protesterna. Enligt SVT:s Bert Sundström finns det dock inga bevis för att uttalandet stämmer.

– Det är ett vanligt argument bland auktoritära ledare i förra Sovjet. Att om det blir problem så är det utlänningar som ligger bakom.

”Missnöjet finns kvar”

Det finns också strategiska skäl för att peka finger mot utlandet.   

– Genom att säga det har Tokajev en formell möjlighet att släppa in de ryska styrkorna i landet. De är till för att skydda mot utländsk provokation.

Enligt nyhetsbyrån Interfax, som hänvisar till ryska myndigheter, har 70 ryska flygplan satts in för att dygnet runt leverera ”fredsbevarande trupper” till Kazakstan.

Att ordningen återställts ser ut att stämma, men det betyder inte att demonstranterna är nöjda med situationen.

– Under ytan finns missnöjet kvar, säger Bert Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester i Kazakstan

Mer i ämnet