Räddningspersonal söker efter människor efter att ett snöras träffat tio hus i Longyearbyen på Svalbard. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

En avliden efter snöskred

Publicerad

En man i 40-årsåldern har dött efter snöskredet på Svalbard. Det bekräftar sysselmannen. Och två barn har skadats allvarligt efter snöskredet. Tio hus i Longyearbyn träffades av ett snöskred efter att en orkan drog in över ö-gruppen. Barnens skador ska vara mycket alvarliga och specialistläkare har rest dit.

En man i 40-årsåldern omkom efter snöskredet i Longyearbyn. Mannen var permanent bosatt i Longyearbyn. Det bekräftade sysselmannen strax innan 16 på lördagseftermiddagen. Två barn har skadats allvarligt – för ett av barnen beskrivs skadorna som ”kritiskt”. Sjukhuset på Longyearbyen har också fått ta emot personer med lättare skador. Fler områden evakueras nu på grund av risk för ytterligare ras.

Flera kristeam från bland annat sjukhuset i Tromsö men också från Röda korset är på väg eller har har kommit fram.

– Jag gick dit för att se om jag kunde hjälpa till med något. Det var många frivilliga som samlats för att hjälpa men efter ett tag tog proffesionell personal över, berättar Saga Jernudd från Sverige som bor i Longyearbyn.

Livshotande skador

Två av barnen som skadats är små och det har varit oklart om det ska gå att flyga dem från Longyearbyen till det betydligt större sjukhuset i Tromsö. Ett team med barnläkare flögsupp med specialutrustning för att hjälpa till. De två barnen ska nu tillsammans med två andra skadade flygas till Tromsö för att få vård där. För det ena barn är tillståndet kritiskt.

– Det är fortfarande oöverskådligt. Polis, brandmän och frivilliga har varit ute i timmar och letat. Det är svårt att veta vilka som varit hemma, säger Chrisopher Engås, journalist på Svalbardposten.

– Vi har personer som har förts till sjukhus, säger Tone Hertzberg, talesperson för Sysselmannen, Svalbards lokale ledare. På grund av fortsatt rasrisk har hus i samma sluttning evakuerats. Även samtliga boende längre in i dalgången i ett område som kallas Nybyen har fått beskedet att de av särkhetsskäl måste lämna sin hem.

Det blåser orkanvindar i området, vilket bidrog till att skredet gick på berget Sockertoppen. Ovädret är det värsta på 30 år på Svalbard, skriver Svalbardsposten.

Hus förstörda

Eva Grøndal bor i ett av de drabbade husen, och berättar att det rutschade med snön i 20 meter.

– Jag gled med huset nedåt. Till slut kom jag ut eftersom husets sida försvann.

Bilder visar hur flera hus har skadats mycket svårt och flera fordon är krossade.

Polisen har gått från hus till hus för att leta efter människor. Ett stort räddningspådrag har också pågått för att gräva fram offren, runt hundra personer har letat i snön efter skadade och saknade. Longyearbyens styrande har vädjat om frivillig hjälp.

Statsminister Erna Solberg berömmer hjälpinsatsen från frivilliga och organiserade.

– Det är ett väl organiserat hjälparbete och många som deltar på Svalbard. Det har blivit snabbt mobiliserat, säger Solberg.

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta gärna oss svtnyheter@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer